Landslæge: 3.000 coronavacciner kan snart være på vej til Grønland

Restriktionerne bliver der dog ikke lempet på lige med det samme, siger naalakkersuisoq for sundhed.
- Vi er ved at lave en vaccinationsplan, som vil ligne andre landes, siger Henrik L. Hansen. Foto © : Scanpix
Skrevet af Malik Brøns
17. december 2020 05:39

Omkring 3.000 covid-19 vacciner kan lande i Grønland mellem jul og nytår.

Det siger landslæge Henrik L. Hansen.

Derfor forbereder Landslægeembedet i disse dage en plan for, hvem der først skal blive tilbudt en vaccination.

- Vi er ved at lave en vaccinationsplan, som vil ligne den, de har i andre lande. Når den er helt klar, så vil vi forelægge den til Naalakkersuisut, siger han.

LÆS OGSÅ Hele Rigsfællesskabet er sikret kommende vacciner mod corona

Vaccinen, som lander i Grønland, vil komme fra Danmark. For når der kommer en effektiv vaccine mod coronavirus, så er der sikret vacciner nok til alle borgere i Danmark, Grønland og Færøerne, sagde den danske sundhedsminister i oktober.

Fremskridt i Danmark

Tirsdag eftermiddag meldte den danske sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at en vaccinegodkendelse kan komme tidligere end antaget.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har meldt ud, at der skal tages stilling til Pfizer og Biontechs vacciner på et ekstraordinært møde 21. december.

Hvis coronavaccine bliver godkendt i EU, vil Danmark begynde at vaccinere inden nytår, siger lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz.

Kompliceret vaccine

Det er en glædelig nyhed for landslægen. Men han påpeger også, at det er tale om en vaccine, som er væsentlig anderledes, end de andre kendte vacciner som for eksempel influenzavaccinen eller børnevaccinen.

- Den første vaccine, vi forventer at få til Grønland, skal opbevares ved minus 80 grader.

- Det gør, at opbevaringen er en betydelig udfordring, fordi der i hele Grønland kun er fire frysere, der kan fryse med så lav en temperatur. Og de står alle sammen i Nuuk, siger han.

Naalakkersuisoq: Vaccine betyder ikke lempelser

Landslægen kan på nuværende tidspunkt ikke svare på, hvornår alle borgere i Grønland kan forvente at blive tilbudt en vaccine.

LÆS OGSÅ Landslæge: Vi håber, at vi begynder med at vaccinere meget tidligt i det nye år

- Det kan vi ikke få svar på nuværende tidspunkt. Ingen kan svare på det. Men der er en betydelig forventning om, at der inden for de første måneder, det vil sige to til tre måneder i 2021, vil komme så store mængder vacciner, at det kan tilbydes til alle i Grønland, siger han.

- Når vi kommer længere hen i 2021, så ser tingene forhåbentligt meget bedre ud.

Selvom landslægen ser frem til en glædelig jul, maner naalakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim (D) til ro.

- Det er vigtigt at tilføje, at en vaccine ikke betyder at vi vil stoppe med alle restriktioner i den nærmeste fremtid. Det skal ske på en balanceret måde. Derfor skal jeg præcisere, at man følger regler for karantæne. Andre regler om afstand og håndhygiejne, vil også gælde til den tid, siger hun.