Landets borgere får nu mulighed for at blive hørt om forfatningsudkast

Naalakkersuisoq for selvstændighed, Vivian Motzfeldt, afholder i den kommende tid borgermøder landet over, hvor man kan deltage i debatten om udkastet til Grønlands første forfatning.
Naalakkersuisoq for selvstændighed, Vivian Motzfeldt (Siumut), inviterer til borgermøder om forfatningsudkastet. Foto © : KNR / Carsten Faurschou
07. august 2024 11:28

Knap halvandet år efter, at udkastet til Grønlands første grundlov så dagens lys, har befolkningen nu mulighed for at komme med indspark til den videre proces.

Naalakkersuisoq for selvstændighed, Vivian Motzfeldt (Siumut), inviterer nemlig til en række borgermøder i landet om forfatningsudkastet.

Det første borgermøde fandt sted tirsdag aften i forsamlingshuset i Nuuk.

Ifølge Vivian Motzfeldt skal borgerne både have mulighed for at sætte præg på borgermøderne og forfatningsudkastet.

- Da mange spørgsmål ikke kun skal formes af politikere, indeholder denne præsentation åbne emner, som borgerne til sidst skal tage stilling til, siger Vivian Motzfeldt.

Hun inviterer til yderligere tre borgermøder sydpå. Ifølge Sermitsiaq.ag. finder det næste arrangement sted den 8. august i Qaqortoq, den 9. august i Narsaq og den 10. august i Nanortalik.

Ingen plan for det videre arbejde

Forfatningsudkastet var seks år undervejs og blev præsenteret for offentligheden ved en ceremoni på Ilisimatusarfik i april 2023. Det har kostet godt 30 millioner kroner undervejs.

Men et halvt år efter den store fejring, var udkastet landet i en skrivebordsskuffe. Forfatningskomissionen blev nemlig nedlagt, da udkastet lå klar, og der var uklarhed blandt politikerne om, hvem der havde ansvaret for den videre proces.

Forfatningskommissionen

  • Arbejdet med henblik på udarbejdelse af Grønlands egen forfatning blev første gang rejst og debatteret i Inatsisartut i 2007.
     
  • Ni år efter, under efterårssamlingen i 2016, blev spørgsmålet igen bragt på bane som et konkret beslutningsforslag i Inatsisartut. Der var opbakning til etableringen af en grønlandsk forfatningskommission.
     
  • Derfor nedsatte Naalakkersuisut den første Forfatningskommission 27. april 2017.
     
  • Det er et udkast til en grundlov, "som skal være baseret på og danne ramme for det grønlandske folks kultur, sprog og identitet".

Kilde: tunngavik.gl

Ansvaret for det videre arbejde landede hos Vivian Motzfeldt i efteråret sidste år, da departementet for selvstændighed genopstod.

Og nu er det altså tid til, at befolkningen skal med ombord i det videre arbejde, mener Vivian Motzfeldt.

Arbejder på sagen

Samtidig er forfatningsudkastet i disse dage under en tættekam. Planen er nemlig, at udkastet skal kortes ned og sendes ud til landets befolkning, så alle har mulighed for at tage stilling til det.

Vivian Motzfeldt, det er halvandet år siden, at forfatningsudkastet lå klar. Hvorfor er det først nu, at borgerne bliver hørt?

- Der er endnu ikke gået et år siden, Departementet for Selvstændighed blev oprettet, og vi har nu ansat medarbejdere. Vi arbejder på at forberede vores møder med borgerne.

Vivian Motzfeldt oplyser, at borgermøderne fortsætter i Nordgrønland til efteråret og online for resten af landet.

- At besøge hele vores vidtstrakte land kan til tider være udfordrende. Derfor vil vi prøve at finde den bedste måde at inkludere alle steder ved at udnytte de nuværende muligheder, siger hun.

Der er afsat 2.175.000 kr. på finansloven for 2024 til Departementet for Selvstændighed.

Flere oppositionspartier har tidligere kritiseret forløbet med forfatningsudkastet. Demokraatits Jens-Frederik Nielsen har kaldt det for et "populistisk fantasiprojekt", mens Naleraqs Pele Broberg har kritiseret, at befolkningen ikke er blevet hørt, mens forfatningsarbejdet var i gang.