Lad brættet sælge grønlandske fødevarer

Som lovgivningen ser ud i øjeblikket, så må Brættet rundt omkring ikke sælge forarbejdede fødevarer. Ingen saltet fisk, røget laks eller tørret rensdyr. Underligt at man har fundet det nødvendigt at lovgive om noget sådant. Det er i hvert fald ikke vejen til selvforsyning og mindre import.
Skrevet af Peter Troelsen
27. marts 2013 05:15

På Brættet i Nuuk er der strikse regler for, hvad der må langes over disken, men på pladsen uden for Brugsen, under 50 meter fra Brættet, handles der lystigt med alle de produkter, som Brættet ikke må sælge. Set med samfundsøkonomiske briller en særdeles dårlig ide. Ingen skattepenge i kassen til samfundet.

-I 2003 omsatte man for i omegnen af 10 mio. kr. på Brættet her i Nuuk, men den omsætning er i dag langt mindre. I den sidste ende er det både befolkningen og landskassen, der bliver tabere i det spil, og det skal vi hurtigst muligt have lavet om på. Det kan faktisk kun gå for langsomt, fastslår Peter Davidsen, Siumut-kandidat i Kommuneqarfik Sermersooq overfor knr.gl.

Af selv samme grund laver Peter Davidsen en lille happening onsdag kl. 13.00 foran Brættet i Nuuk. Her vil han give prøver på produkter, der ikke må sælges på Brættet, men gerne lidt længere hen af gaden. På den måde håber han at få sat fokus på en af Siumuts mærkesager til det kommende kommunalvalg, nemlig mere grønlandsk mad på bordene.

-Jeg tror jeg vil tage 8 forskellige ting med, så folk man se, hvad de går glip af. Vi skal arbejde med de grønlandske madtraditioner, og vi skal udvikle den madkultur, vi har bygget op her i landet gennem århundreder. Hvorfor må man sælge fersk laks, men ikke røget laks? Hvorfor må man sælge frisk rensdyrkød, men ikke tørret? Det hænger simpelthen ikke sammen, mener Peter Davidsen.