Længere åbningstid for sprut

Fremover bliver det muligt at købe alkohol i butikkerne helt indtil kl. 21 fredag og lørdag. Det vedtog Inatsisartut onsdag.

Siumutteren Malik Berthelsens oprindelige forslag lød ellers, at der skulle være åbent for salg af alkohol indtil kl. 21 alle ugens dage. Men efter en tur i Familie- og Sundshedsudvalget er det endt på et kompromis.

- Jeg ærgrer mig over, at mit forslag ikke fik 100 procent opbakning. Men jeg er tilfreds med, at vi fik gennemført at få forlænget åbningstiderne på fredag og lørdag, hvor der er flest, der køber alkohol, siger Malik Berthelsen.

Hans idé med forslaget er nemlig at undgå lange butikskøer og give borgerne bedre mulighed for at drikke en lille én til maden i weekenden.

Udvalget har ellers haft flere parter i høring, som mener, at det er en dårlig idé at udvide åbningstiderne.

Alkohol- og Narkotikarådet er "af den klare opfattelse, at en udvidelse af åbningstiderne kan skabe flere misbrugsrelaterede samfundsproblemer, hvilket særligt vil ramme børn og unge".

Og Politimesteren er af nøjagtig samme holdning.

Men på trods af dette, og på trods af forslaget strider direkte imod anbefalingen fra FN's verdenssundhedsorganisation, WHO, blev udvalget enig om at vedtage ændringsforslaget.

Hvis det alene stod til IA, skulle åbningstiderne slet ikke rokkes ved. Men formanden for Familie- og Sundshedsudvalget, Olga P. Berthelsen fra IA, må anerkende at politik er kompromisets kunst.

- Hvis vi ikke havde fundet den kompromisløsning, så havde vi været i mindretal og så havde flertallet stemt for at man skal holde åbent mandag til søndag til kl. 21, lyder det fra Olga P. Berthelsen, der fortsætter:

- Og det kan vi ikke være med til, lige præcis fordi vi synes at det, som politiet, Alkohol- og Narkotikarådet og WHO siger, er helt rigtigt.

Men Malik Berthelsen mener ikke at de udvidelser, som ændringsforslaget indeholder, vil gøre samfundsproblemerne større:

- Jeg synes ikke, at det er udtryk for tillid til grønlænderne, når modstanderne påstår, at flere børn vil blive omsorgssvigtet, bare fordi åbningstiden forlænges med tre timer, siger forslagsstilleren.

Med stemmerne 27 for, 1 imod og to blanke blev forslaget vedtaget onsdag eftermiddag. Det betyder at Naalakkersuisut nu er pålagt at komme med et ændringsforslag til landstingsloven om salg og udskænkning af alkoholholdige drikke.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt