Lægemangel i Nuuk lukker for lægetider frem til nytår

Der bliver ikke uddelt flere lægetider i Nuuk i år på grund af mangel på læger og sygeplejersker. Det meddeler Dronning Ingrids Sundhedscenter. Alt der ikke er akut må derfor vente til januar.
Foto © : Jonas Løvschall-Wedel
12. december 2018 06:03

Der mangler læger og sygeplejersker på Dronning Ingrids Sundhedscenter, og det betyder, der ikke bliver uddelt flere tider hos lægerne, siger ledende regionslæge i Sermersooq, Jesper Olesen.

- Hvis vi mangler folk, så bliver det begrænset, hvor mange tider vi kan tilbyde, siger han.

Dronning Ingrids Sundhedscenter vil fortsat tage sig af de akutte situationer, mens de ikke-akutte må vente til det nye år.

Men folk er stadig velkomne til at ringe til lægetelefonen, for det kan være svært, at regne ud, hvornår noget er akut, siger Jesper Olesen.

LÆS OGSÅ Fødende flyttes på grund af lægemangel

- Derfor er det også helt reelt, at man tager kontakt til os for at høre, er det her noget jeg bør komme ned og sidde i kø nede i skadestuen for at få set på, eller er det noget, der uden problemer kan vente til efter nytår, siger han.

De akutte situationer er der, hvor det handler om liv eller førlighed. Det kan være vejrtrækningsbesvær, brystsmerter, påvirkning af bevidstheden eller svært ved at bevæge arme og ben.

Jesper Olesen forklarer desuden, at borgerne i Nuuk også selv kan være med til at lette presset fra sundhedsvæsnet og forkorte ventetiden på lægetider.

LÆS OGSÅ Der er ingen hurtige løsninger på lægemangel

Der er nemlig rigtig mange, der ikke får meldt afbud, hvis de undlader at komme til deres lægetid. Læger har blandt andet oplevet at op mod halvdelen af deres patienter på en enkelt dag ikke er mødt op.

- Det er jo rigtig uheldigt. For havde vi vidst at de her borgere ikke var mødt op, så kunne vi jo have givet de tider til andre patienter, når vi sad i lægetelefonen om morgenen. Og det havde vi så ikke mulighed for, siger regionslægen.

Derfor opfordrer Jesper Olesen til, at man husker at melde afbud pr. telefon eller via www.doktor.gl, hvis man ikke kan komme til den aftalte tid.

LÆS OGSÅ Region Disko står uden fastansatte læger per 1. november

Forventningen er, at der vil blive ansat flere læger og sygeplejersker i løbet af januar og februar, så der igen bliver mulighed for at tilbyde lægetider.