Kvinderne i undertal i Qaasuitsup Kommunia

Befolkningen i Qaasuitsup Kommunia er åbenbart ikke meget for at lade kvinder være med til at løse verdens største kommunes problemer.
Skrevet af Karsten Sommer
04. april 2013 08:01

Den nyvalgte kommunalbestyrelse i Nordkommunen har ihvertfald kun givet plads til to kvinder - IA´s Ane Hansen og Atassuts Naja Petersen.

Begge er de godt nok forhenværende landsstyremedlemmer, så man må håbe de har styrke til at bide skeer med en overvældende mandsdominans på hele 19 mænd i den ny kommunalbestyrelse. Heraf en yderst maskulin Siumutgruppe på 13 mænd og nul kvinder.

Lidt bedre ser kønsfordelingen ud i de tre øvrige kommuner:

Qeqqeta Kommune har indvalgt 10 mænd og 5 kvinder. Igen er det Siumut, der holder igen med de kvindelige kandidater - der er kun blevet plads til det nyvalgte Inatsisartut-medlem Evelyn Frederiksen, mens Atassut har 2 kvinder og to mænd, og IA leverer 100 procent kvindelig arbejdskraft til Qeqqeta Kommunalbestyrelsen med to kvinder - blandt andet tidligere Naalakkersuisoq, Agathe Fontain.

I Kommuneqarfik Sermersooq og Kommune Kujalleq lever fordelingen mellem mænd og kvinder godt op til moderne principper om kønsfordeling.

Kommuneqarfik Sermersooq har valgt 10 mænd og 9 kvinder, og den lille ubalance mellem kønnene opvejes af at kommunens og landets største stemmeslugere - Martha Abelsen og Asii Chemnitz Narup. Som et lille vedhæng kan fortælles at kønsfodelingen i kommunen ikke er helt lige. F.eks. var der pr. 1. januar 2013 af befolkningen i valgbar alder (18 år og ældre)kun 46,8 pct. kvinder i Kommuneqarfik Sermersooq. Antallet af kvinder i kommunalbestyrelsen var på 47,4 pct., så målt på den måde er kvinderne faktisk overræpræsenteret i kommunalbestyrelsen.

Og Kommune Kujalleq rammer også en smuk demokratisk fordeling mellem kønnene - 8 mænd og 7 kvinder.

Så må tiden jo vise hvilke af de fire bestyrelser der viser størst handlekraft og omsorg for deres indbyggere.