Ny podcast: Kvinder i voldelige forhold skal ikke føle sig alene

Sikkerninnguaq Gärtner har selv levet i et voldeligt forhold. Nu vil hun bidrage til, at kvinder kan lytte til en grønlandsk podcast om vold mod kvinder - for det er vigtigt ikke at føle sig alene.
27-årig Sikkerninnguaq Gärtner fra Nuussuaq vil gerne give håb om en lys fremtid, selv om man har oplevet vold i sit forhold.
17. september 2024 09:08

Sikkerninnguaq Gärtner er kendt for at lave en krimipodcast på grønlandsk ved navn "Inuartoq by Sikkerninnguaq", hvor hun har over 10.000 følgere på Facebook. Men nu vil hun bruge sin store platform til at sætte fokus på et landsdækkende problem, som de færreste tør tale højt om: Partnervold.

27-årige Sikkerninnguaq Gärtner er opvokset i Nuussuaq, en lille bygd nær Upernavik. Hun arbejder i øjeblikket som Social Media Manager hos INUIT Quality Clothes of Greenland, men ved siden af jobbet er hun altså populær podcastvært.

Sikkerninnguaq Gärtner synes, der har manglet en podcast, som italesætter vold mod kvinder på grønlandsk. Hun har selv oplevet et usundt forhold, hvor hun følte sig ensom og ikke havde nogle steder at henvende sig, og der var ingen podcasts på hendes eget sprog at lytte til, så hun kunne føle sig mindre alene.

Partnervold i Grønland

  • 62 procent af grønlandske kvinder har været udsat for vold i løbet af deres liv.
  • Dobbelt så mange unge kvinder som unge mænd har været udsat for fysisk vold. Det drejer sig om 10,7 procent unge kvinder og 5,9 procent unge mænd.
  • I 67 procent af tilfældene er det en nuværende eller tidligere partner, der udsætter kvinder for vold.
  • Mere end dobbelt så mange kvinder som mænd har været udsat for seksuelle overgreb i Grønland. Det gælder 34 procent af kvinderne og 15 procent af mænd.

Kilde: Ligestillingsrådet/Befolkningsundersøgelsen i Grønland

Derfor ønsker Sikkerninnguaq Gärtner, at der kommer mere information om vold mod kvinder.  

Jeg synes, det er ekstremt vigtigt, at det foregår på grønlandsk. Der findes mange podcasts på dansk og engelsk, som vi kan forstå, og vi kan se på YouTube, hvordan vi håndterer ting. Men der er mange grønlændere, der lever i et voldeligt forhold, og derfor er det vigtigt, at der også findes noget på grønlandsk, siger hun.

En magtesløs situation

Sikkerninnguaq Gärtner kender alt til at føle sig magtesløs i situationen. Efter flere overvejelser besluttede hun sig derfor for at lave en podcast, som er et både let tilgængeligt og populært medie, hun i forvejen har erfaring med.

- Jeg tænkte, at det kunne være noget, mine medkvinder kunne få gavn af, hvis de har haft lignende oplevelser. Så de ikke føler sig alene, siger hun.

Hun fortæller, at det at være i et voldeligt forhold er meget ensomt, og man kan føle, at man aldrig kommer ud af det. 

Selvom det kan virke uoverskueligt at komme ud af det, er hendes budskab, at der er håb. 

- Jeg vil gerne vise kvinder, som lever i et voldeligt forhold, at livet kan blive bedre, selvom man kæmper længe, fortæller hun.

Livet kan blive bedre

Sikkerninnguaq Gärtner ved, hvor skræmmende det kan være at tale om vold i forhold. Så hun er stadig påpasselig med at sige, at vi skal tale åbent om det. Men det er vigtigt at understrege, at kvinder, der lever i et voldeligt forhold, kan få det bedre. At der findes en vej ud til et godt liv i fremtiden. 

- Jeg har ingen store forhåbninger om, at det pludselig bliver noget, man taler meget om. Jeg ved, hvor svært og skræmmende det er at tale om. Men jeg håber, at podcasten vil være med til, at kvinder der lever med psykisk og eller fysisk vold ved, at de ikke er alene, og at livet kan blive bedre.

Den nye podcast er ved at blive produceret og vil snart være tilgængelig. I studiet vil Sikkerninnguaq Gärtner blandt andet få besøg af psykologer, medarbejdere fra krisecentre og andre fagfolk, som vil være med til at give voldsramte kvinder redskaber til at komme ud på den anden side.

Kvinder, der vil dele deres historie, kan kontakte Sikkerninnguaq Gärtner via Messenger eller mail, hvis de ønsker at være anonyme.