Kvindegruppe: Bær rødt og sæt fokus på vold mod kvinder

Det er for at vise kvinder, der har oplevet vold, at de ikke er glemt, påpeger medlem af kvindegruppen.
- Jeg håber, at rigtig mange stiller op på søndag med noget rødt på sig for at vise sammenhold og solidaritet, siger Inge Olsvig Brandt, der er medlem af 8. marts gruppen i Nuuk. Foto © : PRIVAT
07. marts 2020 16:20

Tag din røde trøje, kjole eller skjorte på til kvindernes internationale kampdag i morgen for at markere, at du er imod vold mod kvinder.

Det er opfordringen fra kvinderne i 8. marts gruppen fra Nuuk. Det gælder uanset, om du skal købe ind i Brugseni, til kaffemik eller ud på gaden.

- Det er den dag, hvor vi har mulighed for at sætte ekstra fokus på de udfordringer, som kvinderne har her i landet, siger Inge Olsvig Brandt, der er medlem af 8. marts gruppen i Nuuk.

- Jeg håber, at rigtig mange stiller op på søndag med noget rødt på sig for at vise sammenhold og solidaritet og for at vise, at de er imod vold mod kvinder,

Opfordringen gælder alle uanset køn.

Arktisk feminisme

Gruppen ønsker at sætte fokus på et emne, der ikke bliver talt særlig åbent om i det daglige. Det er for at vise kvinder, der har oplevet psykisk eller fysisk vold, at de ikke er glemt, påpeger Inge Olsvig.

Ligestillingsrådet i samarbejde med Katuaq sætter fokus på arktisk feminisme, hvor en række kvinder laver oplæg på søndag.

Foto © : PRIVAT

Blandt andet vil Tukumminnguaq Nykjær Olsen, sekretariatsleder i ICC, sætte fokus på arktiske kvinders udfordringer. Og Inga Dora G. Markussen sætter fokus på Metoo-bevægelsen og den islandske ligestillingsmodel.

Ifølge 8. marts gruppen er der alt for mange kvinder i Grønland, der bliver udsat for alle mulige former for vold og overgreb. At alt for mange kvinder lever med sår, skam og frygt uden at der bliver talt om det, mener gruppen.

Voldsrate, sexchikane og ulige lønvilkår

- Voldsraten i vores land ligger stadigvæk rigtig højt, og når man ser på statistikkerne, så er det oftest kvinder, som dør som følge af vold, siger Inge Olsvig Brandt.

- Vi kan se, at sexchikane foregår på arbejdspladserne, og det foregår online. De ulige lønvilkår, som mænd og kvinder har. Hadytringer mod kvinder er desværre også meget normalt.

Inspirationen til det røde tøj kommer fra "projekt den røde kjole" i Canada.

Projektet er stiftet for at mindes de savnede og myrdede oprindelige kvinder i Canada og USA.

- Vi vil gerne mindes vores medsøstre i Canada, der forsvinder. Og så er det også vigtigt, at vi sætter fokus på, at vores kvinder her i landet også bliver udsat for vold, og at vold har nogle rigtigt grimme konsekvenser, der går ud over kvinders psyke og deres fysik, siger Inge Olsvig Brandt.

Viser medfølelse

Og ifølge de canadiske forfædre er farven rød den eneste farve, de afdødes sjæle kan se.

- Og jeg syntes, det er sådan et stærkt signal at sende. Vi viser vores medfølelse til dem, som er afgået ved døden som følge af vold, siger Inge Olsvig Brandt.

Dagen 8.marts blev anerkendt af FN som den internationale kvindedag i anledning af det internationale kvindeår i 1975.

Dagen er ligefrem helligdag i blandt andet Kina, Cuba, Makedonien, Uganda og Vietnam.