NGO: Kvanefjelds-rapport er en service til samfundet

Det er en service til offentligheden. Sådan beskriver Niels Henrik Hooge, talsmand for miljøorganisationen NOAH, som sammen med seks andre miljøorganisationer har valgt at offentlige en foreløbig VVM-rapport fra selskabet Greenland Minerals and Energy.

- Vi mener, at alt den dokumentation, der har noget at gøre med Kvanefjeldsprojektets miljøpåvirkninger har meget stor offentlig interesse.

Rapporten er en kladde af en såkaldt VVM-rapporten, som beskriver hvilke miljømæssige konsekvenser, som mineprojektet i Kuannersuit kan have.

Men selv om der kun er tale om en kladde, er den vigtig, mener Niels Henrik Hooge.

- Den måde, som Kvanefjeldsprojektet er beskrevet på, adskiller sig ikke fra tidligere beskrivelser fra tidligere rapporter, som man har kunnet finde fra mineselskabet GME. Og vi har den opfattelse, at der heller ikke vil blive ændret meget i den endelige version i forhold til den måde, projektet er beskrevet på i udkastet.

Organisationerne har fået kladden fra Danmarks Radio, som i efteråret søgte Selvstyret om aktindsigt i sagen. Selvstyret omstødte dog sin egen beslutning og valgte at suspendere beslutningen - men der var aktindsigten allerede i hænderne på miljøorganisationerne.

Og derfor har organisationerne nu valgt at offentlige rapporten, siger Niels Henrik Hooge.

- Det er vel nærmest en service, vi øger - efter vores mening til GME og Grønlands Selvstyre - så de får vores holdning på et tidspunkt, hvor de har mulighed for at forholde sig til det frem for, at tingene bliver hastet igennem i en høringsperiode på 8 uger. Så vi er glade for, at vi har fået fem måneder til i ro og mag at forberede en grundig ekspertvurdering, som måske vil være problematisk at få skrevet på kun 8 uger.

Udkastet, som nu er blevet offentliggjort, er tilbage fra oktober 2015.

Niels Henrik Hooge kritiserer dog Selvstyret for forsøg på at holde oplysninger tilbage. Efter hans udsagn fordi GME har argumenteret med, at der er forretningshemmeligheder i udkastet.

- Jeg kan kun sige, at vi fik udkastet tilsendt på en hel legal måde, eftersom der var givet aktindsigt. Og så mener jeg, at katten er ude af sækken (..). Vi mener ikke, at vi har overtrådt nogen regler i nogen som helst sammenhæng.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt