Kuupik V. Kleist: Inuit bør eje Tartupaluk, ikke staterne

I 50 år har der været strid mellem Canada og Danmark om, hvordan grænsen præcis skal være ved øen Hans Ø (Tartupaluk). Men øen har ikke noget at gøre med disse to lande, mener Kuupik V. Kleist.
- Jeg vil have sagt, benyt året 2022 til at lave noget nyt. Lad være med at dele den lille ø op i to. Lad inuit eje et stykke jord i fællesskab, det ville havde klædt parterne bedre, synes jeg.
16. juni 2022 05:33

Tirsdag underskrev Canada og Kongeriget Danmark om at dele øen, Tartupaluk (Hans Ø på dansk). 

Det blev enden på en 50 års kamp om øen, der foregik på fredelig vis. Til underskriftceremonien i Ottawa deltog formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA) for at underskrive aftalen med den canadiske udenrigsminister og danske udenrigsminister. 

Det er dog en forpasset chance for at lave noget nyt, og give inuit mulighed for at eje et stykke land, mener tidligere formand for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist.  

Tartupaluk - Hans Ø

 

Danmark og Canada har i et lille århundred været uenige om, hvem Hans Ø tilhører.

 

Det har flere gange udmøntet sig i, at canadisk og dansk forsvar hver især har plantet et flag på øen. Senere har det danske forsvar blandt andet lagt en flaske snaps til naboerne som en mere fredelig gestus.

 

Gennem årtier har politikere fra både Grønland, Danmark og Canada forsøgt at gøre krav på øen, dels for at få adgang til mulige naturressourcer og for at kunne kontrollere søfart omkring øen. I hvert fald i de perioder, der er eller bliver isfrit i området.

 

Men med årene er det blevet afklaret, at øen hverken byder på olie eller andre værdifulde naturressourcer.

 

I stedet Hans Ø med tiden blevet mere interessant i forhold til sejlads i området i perioder, der er isfrit.

 

Aftalen mellem Grønland, Danmark og Canada består af tre dele: landegrænsen på Tartupaluk, den maritime grænse inden for 200 sømil inklusive Lincolnhavet og kontinentalsoklen ud over 200 sømilegrænsen i Labradorhavet.

- Jeg har altid ment, at det ikke var staterne, der skulle eje øen, men Inuit som i fællesskab skulle eje øen.

LÆS OGSÅ Múte B. Egede: Tartupaluup avinnera Inuit ataatsimoorfigissavaat

- Jeg synes, at det her har været en eklatant chance for at lave noget nyt, og give inuit mulighed for at eje et stykke land.

Ifølge Naalakkersuisut, har øen en traditionel, symbolsk og historisk betydning for både inuit i Grønland og Nunavut.

Fangere fra Grønland og Nunavut plejer at opholde sig på øen i forbindelse med deres fangstture. 

Kuupik V. Kleist mener derfor, at øen har et mere praktisk betydning for inuit i Nordgrønland og Nunavut. 

- Jeg vil have sagt, benyt året 2022 til at lave noget nyt. Lad være med at dele den lille ø op i to. Lad inuit eje et stykke jord i fællesskab, det ville havde klædt parterne bedre, synes jeg.

- Det viser jo, at det er staternes interesser bliver varetaget her og ikke Grønlands eller Nunavuts interesser.

LÆS OGSÅ Tartupaluk pillugu isumaqatigiissut maanna atsiorneqartoq

Danmark udenrigsminister: Samarbejdet er kun lige begyndt

Ifølge Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofoed er forløbet om den nye grænse et godt eksempel på, at samarbejdet mellem Grønland og Danmark kan fungere, så grønlandske interesser bliver inddraget hørt.

- I samarbejdet med Naalakkersuisut har man holdt flere møder med lokale i området omkring Qaanaaq og Tartupaluk. Det har været med til at finde nogle kriterier, som reflekterer, hvad lokalbefolkningen ønsker. Det samarbejde er ikke slut, fordi at vi har lavet aftalen, det er faktisk kun lige begyndt, lyder det fra den danske minister.

Tartupaluk ligger i Kennedykanalen mellem Grønland og Canada og er på omkring 1,2 kvadratkilometer. Øen er ubeboet og uden vegetation eller dyreliv.