Kuupik: Slut med ineffektivitet og benspænd

Selvstyreadministrationen skal være mindre ineffektiv, og der skal være færre benspænd departementerne imellem i fremtidigt lovarbejde. Naalakkersuisut har oprettet en ny tværgående afdeling, som får til opgave at føre Skatte- og Velfærdskommissionens anbefalinger ud i livet.
27. september 2011 14:50

De kommende år venter inden for en række vidt forskellige områder reformer og lovgivning, der har det til fælles, at inspirationen er hentet i Skatte- og Velfærdskommissionens anbefalinger. Og for at undgå at det kommer til at koste dyrt, og departmenter modarbejder hinanden, har Naalakkersuisut oprettet en ny afdeling, offentliggjorde formand Kuupik Kleist i dag.

- Vi har fundet det nødvendigt at etablere en afdeling af en koordinerende karakter for at bryde grænserne ned og imødegå de tendenser, der altid er i en centraladministration, til solodannelse og deraf følgende ineffektivitet - og når det går helt galt: benspænd for hinanden, siger han.

Afdelingen hører under Finansdepartementet, men skal løse opgaver for alle ni resortområder i Naalakkersuisut, der har med Skatte- og Velfærdskommissionen og dens anbefalinger at gøre.
Hvilken rækkefølge lovgivning skal falde i og hvordan, bliver en opgave for den nyoprettede enhed.

- Vi har ikke overflødige ressourcer at skalte og valte med, men vi skal derimod bruge hver eneste krone og arbejdstime så effektivt som overhovedet muligt, og derfor har vi fundet det nødvendigt at danne en afdeling i organisationen, der kan koordinere de forskellige tiltag, der følger af anbefalingerne, siger Kuupik Kleist.

Afdelingen kommer ikke til at kræve ekstra finansiering og heller ikke nye ansættelser, da man vil bruge eksisterende midler og mandskab, lyder det.

Men hvordan vil undgå risikoen for at den nye afdeling blot kommer til at gøre administrationen endnu mere ineffektiv?

- Den risiko kan man ikke eliminere på forhånd, men vi er meget overbeviste om, at det er den rigtige måde at gøre det på - nemlig at organisere tingene på tværs, siger Kuupik Kleist.

Naalakkersuisut vil 11. november redegøre for, hvilke af Skatte- og Velfærdskommissionens anbefalinger man mener bør nyde fremme - på både kort og længere sigt - og Inatsisartut vil her kunne give sit besyv med. På baggrund af partiernes holdning vil Naalakkersuisut udarbejde de første lovforslag, som ventes fremsat på forårets samling.