Kuupik og Villy hemmelighedsfulde efter møde

Dagens møde mellem Kuupik Kleist og udenrigsminister Villy Søvndal giver ikke noget klart svar på, om Danmark vil iværksætte en undersøgelse af CIA's brug af grønlandsk luftrum.
Skrevet af Martine Lind Krebs
31. oktober 2011 11:01

Vi er i dialog om sagen. Sådan lød det kryptiske svar fra udenrigsminister Villy Søvndal og Naalakkersuisuts formand efter deres møde her til formiddag, hvor sagen om de ulovlige CIA-flyvninger var et af emnerne på dagsordenen. Og er klarere svar var ingen af parterne villige til at komme med.

- Vi har lagt meget vægt på de grønlandske synspunkter i den her sag, og det betyder, at vi forbliver i løbende dialog. Men jeg tror det er bedst, at vi bevarer den gode snak, vi har haft, for os selv, sagde Villy Søvndal efterfølgende.

Og hemmelighedskræmmeriet var ikke mindre hos Naalakkersuisuts formand, selv om ønsket om en undersøgelse stadig er klart.

- Vi har forståelse for den danske regerings situation og det regeringsgrundlag, som er aftalt mellem parterne. Det sætter selvfølgelig en ramme for vores bevægelsesfrihed, men jeg vil gerne bekræfte, at vi har en meget positiv dialog om sagen, sagde Kuupik Kleist. Han forventer en endelig afklaring i sagen snarest.

Villy Søvndal har tidligere luftet, at justitsminister Morten Bødskov havde den mulighed at indlemme undersøgelsen af CIA-flyvningerne i den bebudede Irak- og Afghanistankommission. Men i dag ville han ikke kommentere på, om det bliver ham eller justitsministeren, der skal sige endeligt til eller fra til undersøgelsen. 

Foruden CIA-sagen var blandt andet den arktiske strategi og Grønlands aftaler med EU på dagsordenen ved dagens møde mellem Villy Søvndal og Kuupik Kleist.