Kuupik Kleist trækker sig som formand for Forfatningskommissionen: Føler at jeg ikke kommer nogen vegne

Samarbejdsvanskeligheder og løbende udskiftninger i kommissionen kunne den afgående formand ikke holde til længere.
kuupik V. Kleist
kuupik V. Kleist Foto © : KNR/Marie Kristensen
Skrevet af Malik Brøns
27. april 2022 15:05

Tirsdag meddelte Naalakkersuisut i en pressemeddelelse at formanden for Forfatningskommissionen, Kuupik V. Kleist havde trukket sig.

Den tidligere landsstyreformand og politiker i Inuit Ataqatigiit blev formand for kommissionen i december. Dermed nåede han at sidde som formand i kommissionen i knap fem måneder.

Overfor KNR forklarer han, at der har været samarbejdsvanskeligheder i kommissionen. 

 - For mig har det handlet mest om, at nogen af medlemmerne ikke har været enige med, hvordan jeg forestiller mig at arbejdet skulle køres.

- Jeg føler, at jeg ikke kan komme nogen vegne i kommissionen. I stedet for at fokusere på forskellige formaliteter, så jeg har ønsket at der blev arbejdet på at lave et udkast, og ikke sidde som kontormedarbejder. Arbejdet med en udkast (til en forfatning red.) er ikke nem, derfor burde man fokusere kræfterne på det, siger Kuupik V. Kleist.

Siden januar har der ikke været en sekretariatsleder i kommissionen. 

Kommissionen mangler stabilitet

Kuupik V. Kleist mener, at der ligger strukturelle problemer i kommissionen, som ikke er blevet rettet siden dens oprettelse i 2017.

For eksempel skal der udpeges nye medlemmer i kommissionen efter et valg. Der har været valg til Inatsisartut to gange siden 2017. I 2018 hvor Siumut fastholdt magten og senest i 2021 hvor Inuit Ataqatigiit overtog lederskabet. 

Men der har også været udskiftninger af personale i kommissionens sekretariat, der lige nu mangler en sekretariatsleder.

LÆS OGSÅ Forfatningskommissionen har fået en ny chef

Kuupik V. Kleist mener, at udskiftningerne har været blandt de helt store problemer.

- Jeg synes ikke, at det er passende med måden man vælger medlemmerne på i kommissionen. For eksempel når der har været valg, så bliver medlemmerne skiftet ud, siger Kuupik V. Kleist.

- Desuden har kommissionen ikke medlemmer eller ansatte, som var med dengang den blev etablereret. Udskiftningen af medlemmer og ansatte har derfor været en af de store problemer.

Det går ikke helt efter planen med kommissionens arbejde

Kuupik V. Kleists udtrædelse fra kommissionen har også fået opmærksomhed hos toppolitikerne i Inatsisartut og Naalakkersuisut, der netop tirsdag havde en debat om kommissionen.

Oppositionspartiet Atassut foreslår at nedlægge kommissionen. Forslaget havde dog ikke en bred opbakning blandt partierne pånær Demokraatit. På talerstolen var formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA) dér for at svare på Naalakkersuisut holdning til forslaget.

LÆS OGSÅ Kuupik Kleist bliver ny formand for forfatningskommissionen

Her nævnte han, at kommissionen i slutningen af februar havde bedt om at få mere tid til at færdiggøre deres arbejde. Kommissionen har bedt om en forlængelse på et halv- eller helt år, hvilket blev mødt med opbakning blandt partierne.

I forhold til kommissionens problemer, så lægger Múte B. Egede op til, at partierne finder en løsning, så kommissionen kan blive færdige med deres opgave, og håber på at kunne mødes inden ugen er slut.

I en pressemeddelelse siger Múte B. Egede, at ”det er en meget beklagelig situation.”

- Vi har fulgt Forfatningskommissionen arbejde og vi må erkende, at vi må lægge os fladt ned og beklage at det ikke går helt efter planen med kommissionens arbejde.

Grønlandsk præsident eller konge

Kuupik V. Kleist vil dog imellem tiden gerne pointere, at, der på trods af interne problemer, bliver lavet noget i kommissionen.

- Jeg vil gerne sige, at det ikke betyder, at der ikke bliver lavet noget. Lige nu arbejder kommissionen på hele udkastet.

- Kommissionen gennemgår enkelte paragraffer og prøver at blive enige om, hvad der præcis skal stå i paragrafferne og hvordan rækkefølgen skal være. Der bliver også drøftet enkelte ting, som for eksempel, om der i vores land skal være en præsident, en konge eller andet. Og ikke mindst om udenrigs- og sikkerhedsspørgsmål som er så vigtige.

Kuupik V. Kleist fik sidste måned en post hos ICC.

Efter otte på posten som præsident for Inuit Circumpolar Council Grønland trak 70-årige Hjalmar Dahl sig nemlig tilbage i marts.

I stedet skal Kuupik V. Kleist tiltræde som ny præsident for organisationen.

Han præciserer, at hans nye stilling som præsident for ICC i Grønland ikke har noget at gøre med hans tilbagetrækning fra kommissionen.