Kuupik Kleist: Grønland skal involveres

Formanden for Naalakkersuisut tager nu bladet fra munden og udtrykker sin klare utilfredshed med, at Grønland ikke er inviteret med om bordet, når Kinas præsident Hu Jintao under sit officielle besøg i Danmark i næste uge blandt andet skal drøfte arktisk politik med statsminister Helle Thorning-Schmidt.
Skrevet af Jette Andersen
09. juni 2012 16:02

- Det er klart, at vi skal være involveret i alle sager, der angår Grønland, siger Kuupik Kleist.

Udenrigsministeriet gav i går udtryk for, at det er ganske som det plejer at være, når Kuupik Kleist ikke er en del af det politiske program under det kinesiske besøg.

- Det er ikke 100 procent sandt, at Grønland aldrig er involveret i statsbesøg af den karakter. Vi har en del eksempler igennem tiden, hvor Grønland har deltaget, siger Kuupik Kleist.

Ifølge Kuupik Kleist er Udenrigsministeriets afvisning kun desto mere uforståelig set i lyset af Selvstyrets indførelse.

- Vi har med selvstyret bemyndigelsen til at varetage sags områder vi har overtaget, også med hensyn til internationale og bilaterale forhandlinger. Jeg synes, at udmeldingen er sandhed med modifikation, siger Kuupik Kleist.

Og Udenrigsministeriet ønsker da også at præcisere udtalelsen.

- Udenrigsministeriet har selvfølgelig stor opmærksomhed på hvilke emner, der kræver grønlandsk deltagelse ved forhandlinger eller samtaler. Det er ikke sådan, at samtaler vedrørende grønlandske forhold og ting, der ligger under Selvstyret ikke sker efter nøje koordination og aftale med Grønland, siger udenrigsministerens særlige rådgiver Claus Perregaard, der mener, at den anden udtalelse må bero på en misforståelse.

Formanden for Naalakkersuisut kalder sagen uafsluttet og lægger op til, at man på den ene eller anden måde vil kræve at være til stede, hvis der skal diskuteres arktiske spørgsmål under det officielle besøg.