Kuupik hitter hos TV2

Hvilke af verdens statsledere har størst betydning for udviklingen i Danmark? Den lille juleleg fandt i morges sted på TV2´s Gomorgen Danmark, der havde bedt dagbladet Politikens redaktør for internationale forhold, Michael Jarner give et bud på hvilke statsledere det var vigtigst for Danmark at stå på god fod med?
Skrevet af Karsten Sommer
16. november 2012 12:45

Nummer et blev Tysklands Angela Merkel. Nummer to Barrack Obama og nummer tre den franske præsident Francois Hollande.

Men så hev Michael Jarner også en joker op af hatten, og udnævnte Grønlands formand for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, som den fjerdevigtigste statsleder, som Danmark skal interessere sig for, hvis det skal gå godt for landet.

- Det er jo lidt snyd, for han er jo ikke en egentlig statsleder, sagde Michael Jarner, som dog i samme åndedrag forsvarede sin påstand, fordi verdens øjne i disse år er rettet mod Grønland på grund af den smeltende is, der åbner for nye sejlruter og råstofudvinding.

- Grønland er simpelthen et nyt center for mange stormagters interesse, og dermed også vigtig for Danmark, sagde Michael Jarner.

- De tider hvor Danmark kan lege stor kolonimagt i Grønland, og tro de bestemmer de hele, de er forbi. Grønlænderne er fuldt bevidste om den strategiske betydning landet har i verden i dag, og Danmark bør gå en balancegang og erkende at Grønland hen ad vejen vil frigøre sig mere og mere fra Danmark, sagde altså Michael Jarner i TV2´s Gomorn Danmark i morges.

Kuupik Kleists eneste konkurrent til rollen som joker, mente Michael Jarner iøvrigt var Kinas nyvalgte leder Xi Jinping. Så han er hurtigt kommet i fint selskab!