Kuupik fik sit ønske opfyldt

Danmark og Grønland nedsætter i fællesskab en arbejdsgruppe, som skal forbedre samarbejdet på råstofområdet.
Skrevet af Martine Lind Krebs
10. januar 2013 13:03

Den grønlandske delegation kunne i dag tilfredse forlade Statsministeriet efter mødet med den danske statsminister og flere andre ministre. Øverst på ønskesedlen stod en dansk-grønlandsk arbejdsgruppe vedrørende råstoffer. Og det ønske blev opfyldt af den danske regering.

- Vi har taget en lang række initiativer for at fremme – dels forståelsen i Danmark om hvordan virkeligheden ser ud i Grønland, og til at gelejde dansk kapital og industri, så de engagerer sig mere aktivt i de nye aktiviteter i Grønland, lød det fra Kuupik V. Kleist på et pressemøde i Statsministeriet efter dagens møde.

Forslaget om en sådan arbejdsgruppe blev første gang luftet i en fælles kronik i Politiken i november skrevet af Kuupik V. Kleist og geolog Minik Rosing. Og i dag fik forslaget altså gang på jord.

- Vi er parat til at have sådan et udvalg, og vi har fundet en god model, som er fremkommelig og kan hjælpe med det vi har brug for lige nu – at sikre at danske virksomheder og dansk industri får mulighed for at interessere sig mere for det, der foregår i Grønland, lød det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Ud over erhvervs-arbejdsgruppen bliver der også nedsat et dansk-grønlandsk udvalg, som skal drøfte hvad man skal gøre i de sager, hvor råstofområdet – som jo er et Grønlandsk anliggende – rejser sikkerhedspolitiske spørgsmål – et ansvarområde som jo hører under Danmark.