Kuupik: Det er helt i skoven

Det falder overhovedet ikke i god jord hos den tidligere formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist, at hans efterfølger på posten Aleqa Hammond har valgt at boykotte Arktisk Råds ministermøde i protest mod Sveriges måde at forvalt formandskabet på.
Skrevet af Peter Troelsen
14. maj 2013 13:46

Problematikken er slet ikke ny, den har man bøvlet med i stort set lige så lang tid som Arktisk Råd har eksisteret, men man kommer efter al sandsynlighed ikke en løsning på problemerne nærmere ved at blive væk.

-Jeg fatter ikke, hvorfor naalakkersuisut reagerer, som de gør. Det er trods alt kun hvert andet år, der er ministermøde i Arktisk Råd, og min erfaring er, at man fint kan få en god snak med alle ministrene. Kerry og Lavrov er ellers ikke sådan at komme på tomandshånd med, men det kan fint lade sig gøre i rammerne af Arktisk Råds ministermøde, fastslår Kuupik Kleist til knr.gl.

Kleist er enig med Hammond i opfattelsen af det urimelige i Sveriges måde at styre Arktisk Råd på, og det er ikke kun Grønland og Danmark, der har den slags problemer. Der er også problemer med samerne i Sverige og Finland og provinserne i Canada.

-Det er ikke optimalt, at der er den slags problemer i Arktisk Råd, men jeg er da helt sikker på, at der findes bedre måder at tackle det på, end den man fra Grønlands side har valgt. Dialog er lang bedre end den slags protestaktioner, og ved at blive væk sætter man sig selv uden for indflydelse, og det er ikke det vi har behov for, forklarer Kuupik Kleist.