Kuummiut fylder 100 år

Flaget går i dag til tops i bygden Kuummiut. Det er nemlig 100 år siden bygden blev etableret som en missionsstation tilbage i år 1915.
09.09.09 Kuummiut 9. september 2009 Foto © : Carl Skou
Skrevet af Andrea Christiansen
14. juli 2015 11:53

Bygdebestyrelsesformanden, Boas Boassen fortæller, at fejringen af den store dag allerede er i gang fra morgenstunden, hvor koret Kuuppalaap Nipaa synger og beboerne hejser flag. Efterfølgende skal han tage mikrofonen og på østgrønlandsk, vestgrønlandsk og på dansk skal Boas Boassen holde tale. 

Udover det fortæller bygdebestyrelsesformanden om følgende planer for den store dag:

- Efter gudstjenesten sætter vi en kranse på mindesmærke for dem, der er omkommet i havet. Og koret skal synge om dagens begivenhed. Når de er færdige tager vi til kirkegården, og mens vi er der, synger koret igen, fortæller bygdebestyrelsesformanden Boas Boassen. 

Historien om Kuummiut starter for alvor for hundrede år siden, da den tidligere boplads Tsiarngarmiit blev til missionsstationen Kuummiut i 1915. 

For 50 år siden i 1965 skete der igen en dramatisk udvikling i bygden. 100 indbyggere fra bygden Skjoldungen blev nemlig forflyttet til Kuummiut.

 

Festen begyndte i går

I disse dage fejrer beboerne dog bygdens historie, og Boas Boassen fortæller, at de allerede i går klokken et uofficielt åbnede festlighederne.

Boas Boassen, er en af de ældste der bor i Kuummiut, og han siger, at han som ansvarlig for bygden er spændt på begivenheden. 

I anledning af den store dag, deltager Sermersooq Kommunens borgmester, Asii Chemnitz Narup, og to Naalakkersuisut medlemmer Vittus Qujaukitsoq og Mala Høy Kúko. 

 

Grundlæggernes efterfølgere

Og så skal efterfølgerne til bygdens grundlæggere holde tale. 

- Kuummiut grundlæggerne, Johanne og Kárale Andreasens børnebørn skal holde tale. Og der bliver serveret grønlandsk mad, siger bygdebestyrelsesformanden, Boas Boassen.

Kuummiut kan i øvrigt oversættes til ”elvens folk”.