Kunstgræs gavner folkesundheden

DBU og GBU vil med millioner i ryggen finansiere kunstgræsbaner og multibaner i hele Grønland. Det vækker begejstring hos Peter Krustrup, der er professor i Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet.
DBU og GBU vil udbrede kunstgræs til byer og bygder i hele landet
Skrevet af Kenneth Elkjær
18. august 2016 17:28

Han deltager sammen med en lang række fagfolk i disse dage på konferencen ’Fremtidens Idræt’ i Nuuk. Han overværede torsdag formiddag præsentationen af DBU og GBUs nye plan, der skal give hele fodbolden et løft i Grønland.

De to forbund vil sikre bedre faciliteter for fodboldspillere i hele landet. 4-6 byer skal have kunstgræsbaner i fuld størrelse, og bygderne skal have multibaner, der er mindre baner af kunstgræs med bander hele vejen rundt. Peter Krustrup mener, de forbedrede faciliteter vil føre til et løft af hele folkesundheden.

- Man får adgang til baner i længere perioder af året i forhold til i dag, og man løser nogle af de problemer med faciliteter, der opstår, når fodboldklubber må afvise motionister, fordi der ikke er plads, eller motionister ikke kan klare sig på et hold. Så er det jo godt, hvis der er andre muligheder, og multibaner er tilgængelige. De er også gode for dem, som vil spille småspil med hinanden, siger han.

Peter Krustrup forudser, at de nye faciliteter vil øge antallet af fodboldspillere, hvilket falder godt i tråd med GBU og DBUs plan. De to forbund har et mål, der hedder, at der skal være 10.000 medlemmer af GBU i 2025. I dag er der knap 5000 medlemmer.

Læs også Grønland kan måske spille international fodbold om ti år

DBU og Københavns Universitet har i fællesskab udviklet konceptet fodboldfitness, der netop foregår på multibaner. Konceptet har spredt sig til det meste af Danmark, og det har vist sig at være populært hos særligt en målgruppe.

- Man spiller tre-mod-tre, og hovedfokus er på træning i stedet for turneringskampe. Det har vist sig at interessere rigtig mange – især kvinder, som er interesseret i motion, det sociale og det lystbetonede, men de går samtidig ikke særlig meget op i at spille kamp. Der kan multibanerne gøre en stor forskel, siger han.

Læs også DBU-formand har 20-25 millioner med til grønlandsk fodbold

Og fodbold er en rigtig god måde at dyrke motion på, forklarer Peter Krustrup. Det virker forebyggende mod knogleskørhed, det kan være med til at behandle type 2 diabetes, og fodbold har vist sig at være ligeså effektivt som piller for personer med forhøjet blodtryk, forklarer han på baggrund af sin egen forskning.

- Når man har en idrætsgren som fodbold, som virker effektivt og bredt i forhold til livsstilssygdomme, kan man med en relativ lille indsats opnå store resultater. Vores forskning har vist, at hvis man dyrker to gange en time om ugen med højintens holdsport som fodbold, har det en meget stor effekt, slutter professoren, der holder oplæg på konferencen fredag.