Kun KNR har grønlandske redaktører

Qanorooqs ansættelse af en ny udenlandsk redaktør har skabt en byge af vrede protester og indlæg i Sermitsiaq.AG, hvor det i en artikel fremstår som om, at Qanorooq nu får en dansk chef. Men det passer ikke.
Skrevet af Noah Mølgaard
04. januar 2013 12:39

KNR har som eneste større medie i Grønland grønlandske redaktører. Faktisk er kun én af stationens 8 redaktører dansk. Artiklen, kritikken og de hårde protester mod KNR undrer derfor nyhedschefen, der mener vreden er berettiget, men er rettet det forkerte sted hen.

Sermitsiaq har kun danske redaktører. AG har kun danske redaktører. Sermitsiaq.AG har dansk redaktør. Nogen af dem er endda også bosiddende i Danmark. Mediehuset har også dansk direktør og bestyrelsesformand. Selv Nuuk Tv har kun dansk redaktør. I KNR er der otte redaktører og kun én er dansk. Qanorooq har 16 medarbejdere. Kun en er dansk. Bestyrelsesformand og direktør er også grønlandske. At KNR derfor skal  fremstå som sorteper i en vrede rettet mod for meget dansk indflydelse i medieverden, får nyhedschefen i KNR op ad stolen.

- Som eneste medie i Grønland afspejler vi det grønlandske samfund, når du ser på antallet af grønlandske og udenlandske medarbejdere. Jeg elsker saglig kritik, men stormen i Sermitsiaq.ag er rettet det forkerte sted hen. Vi er næsten alene i medieverden om at være kulturbærende. Qanorooq er eneste nyhedsmedie, der arbejder på grønlandsk, siger Nyhedschef Mikkel Bjarnø Lund.

Han mener, at problematikken om for meget dansk indflydelse er relevant og rigtig. Det er altså bare ikke KNR, der bør hænges ud i den forbindelse.

- Aviserne har travlt og AG vil nu have interview om, hvad jeg siger til kritikken, og som svar på folks reaktion. Og jeg vil bare sige, at jeg kan godt forstå, hvis folk er vrede og kritiske. Det er et kæmpe problem for Grønland og grønlandsk kultur, at KNR er de eneste der tager den problemstilling alvorligt, og at aviserne kun har danske redaktører og chefer. Men sådan er det ikke i KNR. Vi afspejler samfundet, og det er en fuldstændig bevidst prioritet. Vreden skal derfor rettes det rigtige sted hen. Jeg synes aviserne skylder en forklaring, lyder det fra Mikkel Bjarnø Lund.

Til ansættelsen af en ny dansk med-redaktør i Qanorooq vil han gerne uddybe.

- Vi har ansat ud fra en ren faglig vurdering af, hvad vi mener, der skal tilføres Qanorooq for at få de bedste nyheder til og for befolkningen i Grønland. For at videreudvikle Qanorooq bedst muligt. Den nye redaktør bliver en del af et ledelsesteam på tre redaktører, der sammen skal køre og udvikle Qanorooq. Den nye redaktør kommer med nogle kvalifikationer, som vi mener, supplerer de to andre redaktører Arnaq Nielsen og Bikki P. Kleist bedst mulig så de sammen bliver et stærkt team, der favner bredt, slutter han.