Kulegravning af Arctic Green Food snart færdig

Selvstyret har endnu ikke taget stilling til om Arctic Green Food har misligholdt sin servicekontrakt. Det var ellers allerede i efteråret, at Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug gik i gang med at undersøge virksomheden, efter den blev mødt af massiv kritik fra flere sider.
09. februar 2013 06:26

Det kom nemlig frem, at de fleste af Arctic Green Foods indhandlingsanlæg var midlertidigt lukkede, selvom virksomheden i 2012 modtog 11 millioner skattekroner for at drive anlæggene.

- Og det er uacceptabelt, lød det dengang fra naalakkersuisoq for Fiskeri, Ane Hansen. Hun ville derfor have undersøgt, om Selvstyret kunne kræve nogle af pengene tilbage som brud på servicekontrakten.

Men departementets kulegravning er altså stadig ikke afsluttet.

- Den er ikke helt færdig. Vi afventer deres beretning, som vi regner med kommer midt i februar, siger Ane Hansen i dag. Og når de har den i hænde kan Selvstyret komme med en konklusion.

 - Men det kom jo frem sidste år, at mange af indhandlinganlæggene var lukkede - i hvert fald midlertidigt. Så I må vel have en mening om, hvorvidt de indtil nu har levet op til servicekontrakten?

- Altså den har vi jo så snart, de har indgivet den sidste beretning, siger Ane Hansen.

Men hvad så med i år? Ifølge den eksisterende aftale fortsætter Arctic Green Foods servicekontrakt med Selvstyret året ud. I 2013 lyder den på 7 millioner kroner. Får de så uden videre dem?

- De skal leve op til serviceaftalen, og hvis de ikke gør det betyder det, at vi kan kræve pengene tilbage eller stoppe samarbejdet, lyder svaret fra den politisk ansvarlige.

- Jamen hvornår lever man op til serviceaftalen? Er det et brud på serviceaftalen, hvis man holder lige så mange anlæg lukket, som de gjorde sidste år?

- Det kommer jo an på, hvorfor de er lukket. De har mulighed for at lukke indhandlingsteder i begrænset tid, når det drejer sig om fejl i anlægget, eller de ikke har fået råvarer pga. vejret eller sådan noget. Men ud over det så de pligt til at have åbne indhandlingssteder, fastslår Ane Hansen.

Ifølge Arctic Green Food selv er der gode forklaringer på, hvorfor så mange af anlæggene har været lukkede. Fx manglende strøm- og vandforsyning og verdensmarkedspriser.

Men har Selvstyret så godtaget Arctic Green Foods forklaringer?

- Ikke helt. Det er derfor vi har bedt om yderligere forklaringer på nogle af spørgsmålene, lyder Ane Hansens svar.

Forleden kom der igen kritik af Arctic Green Food. Her var det fiskere fra Ikamiut og Maniitsoq, der var utilfredse med, at de ikke har fået udbetalt den bonus for 2012, som de har krav på. Ane Hansen forventer dog bestemt, at Arctic Green Food giver fiskerne de penge, de skylder dem.

- Med hensyn til det problem, som er opstået med udbetaling af bonus, regner vi med at de (Arctic Green Food, red.) gør det, for det er indregnet i det budget, de har præsenteret os for, siger naalakkersuisoq for Fiskeri, Ane Hansen.