Krydstogtskib sidder stadig fast

Efter godt et døgn, er det stadig ikke lykkedes krydstogtskibet Ocean Explorer at komme fri.
Skibet Ocean Explorer sidder fast i det nordøstlige Grønland et døgn efter, at det stødte på grund. Foto © : Sun Stone Ships
12. september 2023 16:43

Det  strandede krydstogsskib, der i går eftermiddags stødte på grund i det nordøstlige Grønland ved Alpefjorden, er endnu ikke kommet fri, oplyser Arktisk Kommando tirsdag eftermiddag til KNR.

Krydstogsskibet med 206 mennesker ombord har tidligere i dag forsøgt at komme fri ved hjælp af egen kraft og tidevand, men uden held, fortæller Brian Jensen, der er chef for opperationsafdelingen ved Arktisk Kommando.

- Det er desværre ikke lykkedes dem at komme fri ved hjælp af højvande. Men de gør et forsøg mere, og vi håber på, at det så lykkedes, siger Brian Jensen.

Arktisk Kommando har tidligere i dag haft et challengerfly på vingerne for at se til skibet, og sikrer sig, at der ikke er lækage af brændstof eller kemikalier.

- De har i forbindelse med overflyvningen konstateret, at skibet ligger der, hvor vi havde forventet, at det skulle ligge. De har også konstateret, at de ikke kunne se en forurening af luften, siger Brian Jensen.

- Vi har kun fået meldinger på, at passagerer og besætning har det godt, fordi skibet er intakt.

Brian Jensen fortæller, at det er rederiet, der ejer skibet og krydstogsskibet selv, der i første omgang skal finde ud af at få skibet på rette kurs igen Foto © : Gaaba Olsen

Måske brug for hjælp ude fra

Hvis ikke det lykkedes skibet selv at komme fri ved næste højvande, så har de brug for hjælp udefra. I første omgang er det et anliggende mellem skibet og dets rederi, for der er andre skibe i området, som måske har mulighed for at hjælpe, fortæller Brian Jensen. 

Arktisk Kommando har dog sendt skibet Knud Rasmussen afsted mod det nordøstlige Grønland, men det kan først være fremme fredag morgen, oplyser Arktisk Kommando.

Derfor er der nu fokus på at hole øje med, at situationen ikke forværres, hverken for miljøet eller passagererne og besætningen.