Kræver flere penge til istjenesten

Med tre skriftlige spørgsmål til klima- og energiminister Martin Lidegaard sætter IA´s folketingsmedlem Sara Olsvig nu fokus på behovet for finansiering og materiel opgradering af Danmarks Meterologiske Institut - DMI’s istjeneste.
Foto © : Mikkel van Overeem
Skrevet af Karsten Sommer
19. december 2011 08:01

Det er den stigende skibstrafik i Arktis, der ifølge Sara Olsvig må følges op med øgede bevillinger til istjenesten.

- Istjenesten skal sikres de bedst mulige arbejdsbetingelser, når den skal imødekomme det øgede behov for overvågning og sikkerhed til søs, som klimaforandringerne og den smeltende is medfører. Hvis det skal kunne lade sig gøre i praksis, må pengene og materiellet følge med, siger Sara Olsvig.

Blandt andet skal Martin Lidegaard redegøre for, hvordan han har sikret, at der forsat er midler til at istjenesten kan udføre isrekognoseringer med helikopter, som med supplement fra satellitkort er helt nødvendig i forhold til isvarsler i grønlandske farvande, mener Sara Olsvig.

Samtidig ønsker hun en redegørelse for, hvordan bevillingerne til DMI’s istjeneste har set ud gennem de seneste ti år, i en tid hvor behovet for kortlægning af isforholdene er steget i takt med den øgede søgående trafik langs Grønlands kyster og i Arktis generelt.