Kræfter fra Danmark skal styrke cybersikkerheden i Grønland

Hackere, IT-kriminelle eller fremmede nationer, der vil snage i embedsværket eller de store virksomheder, skal have endnu sværere vilkår. Digitaliseringsstyrelsen arbejder derfor på et lovforslag, der skal styrke den nationale cybersikkerhed.
Foto © : Flickr/ Ministerio TIC Colombia
Skrevet af Mathies Hvid Toft
14. februar 2019 07:56

Der bliver arbejdet på en ny lov for cybersikkerhed, der skal sikre mere samarbejde mellem Danmark og Grønland. Loven skal også skaffe lettere adgang til ressourcer fra Danmark.

Der er nemlig flere fordele ved at væve den danske og grønlandske indsats på cybersikkerhedsområdet mere sammen, lyder det fra Tony Ditlevsdal, der er konstitueret styrelseschef i Digitaliseringsstyrelsen.

LÆS OGSÅ Vi tager norske advarsler om cyberangreb fra Kina alvorligt

- Hvis vi får adgang til Center for Cybersikkerhed, får vi adgang til en række personers ekspertise. Hvis vi skal ud og lave et udbud, kan vi få noget teknisk indsigt og råd omkring sikkerheden.

Han understreger dog, at det ikke er hensigten, at Grønland afgiver noget suverænitet.

- Vi vil ikke være underlagt dansk myndighed på det her, vi vil gerne samarbejde ingen tvivl om det. Men vi vil ikke have nogle til at se os over skulderen. Vi vil selv have lov til at spørge, om de vil se os over skulderen.

Initiativet bliver taget varmt i mod af Kristian Reinert Davidsen, der er direktør i Tele-Post.

LÆS OGSÅ Nyt forsvarsforlig styrker politi og cybersikkerhed

- Jeg kan ikke forholde mig til, om det er fornuftigt præcist at lave et samarbejde med en dansk myndighed eller en anden. Men det at have en myndighed og lov, der regulerer omstændighederne om cybersikkerhed er ganske fornuftigt, og det kan der også være behov for.

Han forventer, at Digitaliseringsstyrelsen har lovforslaget klar til Naalakkersuisut, så det kan bringes til Inatisartut i efterårssamlingen.