Konkurrence vil styrke kommuner

Krav om deling af Qaasuitsup Kommunia. Splittelse vil styrke demokratiet og erhvervsudviklingen, mener skeptikere af den nuværende deling.
Skrevet af Noah Mølgaard
18. november 2011 12:42

Qaasuitsup Kommunia strækker sig fra Siorapaluk til Attu. To års erfaringer med den nuværende kommune deling får nu flere til at kræve deling af Qaasuitsup Kommunia.

Skeptikere af den nuværende kommune deling har stiftet en bevægelse i Aasiaat, der kræver at byerne Kangaatsiaq, Aasiaat, Qeqertarsuaq og Qasigiannguit får deres egen kommune. Den anden nordlige kommune derefter bestå af byerne Ilulissat, Uummannaq, Upernavik og Qaanaaq.

Bevægelsen, der kalder sig Aasiaat pillugit suleqatigiiffik mener at centraliseringen til Ilulissat giver negativ udvikling i Aasiaat.

- Ingen byer skal kalde sig som en slags kommune hovedstad. Byer og bygder skal have mulighed for at bestemme over egne anliggender, siger Peter Frederik Gedionsen fra bevægelsen Aasiaat pillugit suleqatigiiffik.

Og den foreslåede kommune deling bliver bakket op af Siumut Ilulissat.

- Oprettelsen af storkommunen har været et tilbageskridt for demokratiet. Der er kun et medlem i kommunalbestyrelsen fra Qaanaaq og der er kun et medlem fra Upernavik. Det har været en svækkelse for medbestemmelsen for de to byer, siger formanden for Siumut Ilulissat Palle Jeremiassen til KNR.

Han er mener at delingen af Qaasuitsup Kommunia vil styrke demokratiet og skabe andre vækts betingelser for erhvervslivet.

- Vi ved fra den gamle kommune deling, at konkurrencen mellem Ilulissat og Aasiaat har ført positive ting med sig. En ny konkurrence mellem de to største byer i Nordgrønland vil sikkert give et nyt skub i erhvervsudviklingen, siger Palle Jeremiassen.

Naalakkersuisut vil afholde et seminar om kommuner i 2012 og en eventuel ændring vil kunne ske inden kommunevalget i 2013, meddelte Naalakkersuisut under Inatsisartuts efterårssamling.