Konkurrence blandt unge skal gøre Grønland til iværksætterland

Miljøvenlige mobilcovere, effektive aflusere og en tandpastapresser. Det var nogle af de innovative ideer, der blev præsenteret, da Fonden for Entreprenørskab Kaalaallit Nunaat torsdag afholdt entreprenørskabskonkurrencen Arsarnerit Inuusuttai - Young Northern Lights.
Skrevet af Mette Wallach
09. december 2018 14:13

Den første konkurrence blev arrangeret sidste år. Et af formålene med arrangementet er at gøre Grønland til et godt iværksætterland, fortæller Julie Rademacher, regionschef i Fonden For Entreprenørskabet Kalaallit Nunaat til Qanorooq:

- Fonden For Entreprenørskabet Kalaallit Nunaat arbejder med innovation og entreprenørundervisning og fremmer det i hele landet for, at elever begynder at drømme, så de måske en dag kan gøre deres drømme til virkelighed, siger hun og fortæller, at 26 dommere fra erhvervslivet er med til at bedømme de unges opfindelser. En af dommerne er produktmanager hos Tele-Post, Taatsiannguaq Fleischer, som mener, at en opfindelse, der får alt tandpastaen ud af tandpastetuben har potentiale.

LÆS OGSÅ Entreprenørskab skal ind i undervisningen

- De har tænkt over et problem, jeg selv kan have i dagligdagen, og de har en ide til, hvordan det kan løses, siger han til Qanorooq.

Og vinderne er

I alt blev fire vindere kåret for hver deres opfindelse. Fra den videregående uddannelse Niuernermik Ilinniarfik - Akademi Uddannelse, IT-ledelse og Teknologi vandt eleverne med idéen ”Ingerla App”, en trafik-app, som er bindeleddet mellem dig og din næste kørsel. Og ungdomsuddannelsen samme sted vandt med en ide om at formidle grønlandske kultur i et sansekulturcenter.

Fra 8. klasse på Qinnguata Atuarfia vandt to ideer. Den ene idé er madspildsapp til bekæmpelse af madspild, og den anden idé en mobiltelefon af genanvendelige materialer. Og fra 4. og 5. klasse på Kangillinguit Atuarfiat vandt eleverne med en ide om et initiativ til at hjælpe hjemløse. 

LÆS OGSÅ Grønlandske iværksættere i fokus

Præmien til de ældste vindere er en tur til Danmark ved Mesterskaberne i Rigsfællesskabet i foråret 2019. Og præmien til de yngste er en tur i biografen for hele klassen.