Kongeparret er faldet for Grønland ved besøg

Lørdag blev afslutningen på otte dages rundrejse fra Qaanaaq i nord til Qassiarsuk i syd for kongeparret.
Lørdag i Qassiarsuk sluttede kongeparrets officielle besøg i Grønland. Foto © : KNR / Arnaq Nielsen
Skrevet af Sebastian Trosborg
07. juli 2024 18:48

Kongeparret har besøgt 10 byer og bygder i Grønland, mens deres to yngste børn, prins Vincent og prinsesse Josephine, også har deltaget ved nogle af besøgene.

Lørdag sluttede besøget, men kongeparret er slet ikke færdige med at besøge landet, som stadig har mange eventyr forude.

- Det har været en fantastisk tur – meget komprimeret og selvfølgelig alt for kort i min verden. Der er så meget mere, der tålte mere tid til at kigge og skue ud over det her fantastiske landskab og det her land, der allerede har bjergtaget mig for mange år siden.

Sådan sagde Hans Majestæt Kong Frederik 10. ved et interview lørdag.  

Og Hendes Majestæt Dronning Mary er da også helt på bølgelængde med sin mand.

- Der er mange ting, man stadig har mulighed for at opleve, og jeg kunne godt tænke mig at færdes lidt mere ude i naturen. Jeg er meget glad for at være i naturen, det giver mig en følelse af ro og glæde. Og man må sige, at den grønlandske natur er noget af det mest storslået, man kan komme ud i, sagde dronning Mary i et interview lørdag.

Tabte hjerter

Kongeparret føler også, at de er blevet taget rigtig godt imod af befolkningen alle de steder, de har besøgt, og det har betydet meget for dem.

- Vi er blevet meget rørt over de mange lykønskninger, vi har fået, som det nye kongepar. Og vi er enormt stolte og glade over at repræsentere kongeriget. Turen har understreget de vigtige bånd, der er mellem Grønland og Danmark, sagde dronning Mary.

I sin tale til gallamiddagen i Katuaq torsdag påtalte kong Frederik også, hvor stor betydning Grønland har haft for ham i forberedelserne til at blive konge.

Her sagde han blandt andet, at han havde tabt sit hjerte til Grønland og grønlænderne, hvilket dronning Mary nu også tilslutter sig.

- Mit hjerte er også blevet tabt til Grønland og det grønlandske folk, sagde hun.

Et liv som fanger

Kong Frederik har været i Grønland flere gange. Tilbage i 2000 var han i landet i fem måneder, hvor han blandt andet deltog i en civil ekspedition i Nordgrønland fra Qaanaaq til Slædepatruljen Sirius’ hovedkvarter Daneborg.

Ved turens afslutning udtalte han, at han var klar til at fortsætte alene og leve et fanger-lignende liv. Og den udtalelse blev han spurgt ind til igen ved interviewet lørdag. 

- Jeg følte mig enormt fri. Det var jo et kæmpe eventyr. Det gav nogle associationer at have kørt i et område, hvor folk levede af fangst. De grønlandske fangere, som fulgte os i starten, levede og kørte efter områder, hvor de vidste, fornemmede og havde fået overleveret fra deres forfædre, at der eksempelvis var bedre mulighed for at fange sæl.

Sådan forholdt Kong Frederik 10. sig, da han blev spurgt til udtalelsen fra 2000.

Kongeparrets to ældste børn, kronprins Christian, der blev student den 24. juni, og prinsesse Isabella var ikke med på turen til Grønland, men det var til gengæld de to yngste.

- Jeg er selvfølgelig stolt over at kunne stå her og føle mig hjemme, og den modtagelse som både min hustru, jeg og vores to yngste, Minik og Ivalo, har fået, er vi enormt taknemmelige for. Vi har følt os ekstremt godt tilpas og meget velkomne, sagde kong Frederik.  

Lørdag sagde kongeparret dermed på gensyn til Grønland, og det blev afslutningen på deres officielle besøg i landet, der begyndte i Qaanaaq den 29. juni.