Kong Frederik fik en tupilak på første arbejdsdag: Skal sikre, at vi fortsætter den gode relation
Det var den helt store fejring, da kong Frederik havde første arbejdsdag mandag, hvor han sammen med dronning Mary, kronprins Christian, dronning Margrethe, prins Joachim og prinsesse Benedikte besøgte Folketinget.
Her kom kong Frederik traditionen tro med en meddelelse, som blev læst op af statsminister Mette Frederiksen.
- Sammen med dronning Mary vil vi lægge alle vores kræfter i at tjene hele det danske kongerige i al tid, vi bliver givet.
- Det er vort håb, at det må lykkedes os at yde en indsats til gavn for hele Rigsfællesskabet og at vinde folkets tillid, sagde statsministeren på vegne af kongen i folketingssalen.
De grønlandske folketingsmedlemmer, Aaja Chemnitz (IA) og Aki-Matilda (Siumut), var at finde blandt de mange politikere i folketingssalen. De deltog også i den efterfølgende reception.
Aaja Chemnitz havde nationaldragten på i dagens anledning og havde også en gave, en tupilak, med til det nye kongepar og kronprins.
- Det er vigtigt at sige, at det her er en festlighed og noget, vi følger med i i Grønland. Og en tupilak er jo med til at beskytte en og være med til at sikre, at man også i fremtiden forhåbentlig kommer til at have en god relation imellem Grønland og det nye kongepar, siger hun.
Vil følge med tiden
Samtidig er Aaja Chemnitz sikker på, at der kommer til at være en endnu tættere relation mellem kongeparret og Grønland – særligt set i lyset af det historiske bånd mellem kongen og Grønland.
- Derfor tror jeg også, vi kommer til at se et kongepar, der også vil følge med tiden og have en respekt for det politiske system i Grønland, hvor der er mere og mere selvbestemmelse. Men hvor man samtidig godt kan have et samarbejde og møde hinanden på trods, siger hun.
Også Aki-Matilda Høegh-Dam regner med, at kongehuset og Grønland fortsat vil have en relation.
- Man kan se, at kongen har fulgt i sin mors fodspor i forhold til, hvordan man traditionelt set opretholder kontakten til de forskellige rigsdele, så den regner jeg ikke med ændrer sig, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.
Men på spørgsmålet om, hvordan hun politisk står stillet i forhold til kongehuset, er det ”svært at svare på,” siger Siumut-politikeren.
- Traditioner er vigtige, uanset hvilket land man er i.
- Kongehuset gør et godt arbejde i at udføre den form for funktion, som institutionen har med konger, dronninger og opretholdelse af kultur. Og kultur og tradition har en værdi, siger hun.
Ifølge Ritzau ankom Aki-Matilda Høegh-Dam for sent til møde i salen og var dermed ikke med til at rejse sig for de kongelige.
Enhedslisten plejer at vise sin protest mod kongehuset ved konsekvent at ankomme for sent til folketingssalen, når der er kongelige tilstede, så politikerne dermed ikke skal rejse sig for de kongelige.
Men at Siumut-politikeren kom for sent var ikke et politisk statement. Det oplyser hendes kommunikationsmedarbejder til Sermitsiaq.AG.
Et snarligt kongebesøg
Formand for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), har også haft den nye konge på tæt hold, da han deltog i kongens kur søndag kort tid før, at troningen fandt sted på Christiansborg.
- Det var en helt særlig oplevelse, fordi det er en historisk begivenhed for kongehuset.
- Kong Frederik er nem at tale med, er meget interesseret og engageret i samfundsforholdene, siger Múte B. Egede.
Ifølge Múte B. Egede kan Grønland også inden længe få den nye konge at se – højst sandsynligt i år.
- Han sagde, at han vil komme til Grønland som et af de første steder, og at han tænker, det sker i den kommende tid.