Konflikter lurer stadig, men Múte B. Egede og Mette Frederiksen ser fremad

Bølgerne er gået højt imellem naalakkersuisut og den danske regering, hvor konflikterne har hobet sig op. Men efter et veloverstået rigsmøde, nærmer de to regeringsledere sig hinanden.
Både statsminister Mette Frederiksen og formanden for naalakkersuiust Múte B. Egede mener, at forholdet imellem Grønland og Danmark går lysere tider i møde. Foto © : KNR / Nukaaka Tobiassen

Efter to dages møder i Nuuk med toppolitikere og regeringsledere fra rigsfællesskabet er luften lunere imellem formanden for naalakkersuisut Múte B. Egede (IA) og den danske statsminister Mette Frederiksen (S).

Den senere tid har været præget af konflikter imellem Grønland og Danmark, der blandt andet handler om den arktiske ambassadør og spiralsagen. Det resulterede i, at Múte B. Egede i sidste måned kritiserede den danske regering for ikke at respektere Grønland som en ligeværdig partner.

Men ifølge Múte B. Egede ser fremtiden nu lysere ud imellem de to lande.

- Jeg oplever, at danskerne begynder bedre at forstå, hvad vi i Grønland gerne vil, og hvor vi ligge henne.

- Vi er også sammen begyndt at finde løsninger på de konflikter, vi har haft, så vi kan komme videre, siger formanden for naalakkersuisut til KNR.

Derfor var toppolitikere samlet i Nuuk

Politikere fra Danmark, Færøerne og Grønland har i denne uge været samlet i Nuuk.

Hovedformålet var det årlige rigsmøde mellem de tre regeringsledere. Mødet er et uformelt forum, hvor det er muligt for regeringslederne at diskutere politiske dagsordener og samarbejdet i rigsfællesskabet.

Derudover blev der også afholdt møde i det udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske kontaktudvalg, der består af ministre fra Grønland, Færøerne og Danmark samt regeringslederne.

Udvalget debuterede sidste år og blev stiftet i 2021 for i højere grad at kunne dele vigtig information i rigsfællesskabet.

Det nyeste skud på stammen i rigsfællesskabets samarbejde er et parlamentarisk møde mellem udenrigsudvalgene fra Danmark, Færøerne og Grønland.

Det var første gang, mødet fandt sted.

Grundlaget for mødet er, at der særligt i det grønlandske udenrigsråd, har været en oplevelse af, at man ikke har fået det fulde billede af udenrigs- og sikkerhedspolitikken i Arktis.

Også Mette Frederiksen mener, at samarbejdet går bedre tider i møde.

- Det vigtigste ved rigsmødet er de meget gode diskussioner, vi har haft. Både om det vi umiddelbart er enige om, men selvfølgelig også noget af det, der er svært. Og så har vi genbekræftet vores vigtige samarbejde i en stadig mere urolig verden, siger Mette Frederiksen til KNR.

Konflikter lurer stadig

Selvom den langstrakte konflikt om ligeløn for ansatte i staten nu er løst, mens rigsmødet stod på, er der stadig konflikter, der lurer under overfladen.

Der er fortsat ikke fundet en løsning på striden om den arktiske ambassadør, hvor der fra grønlandsk side har været utilfredshed med, at man for femte gang i træk har valgt en dansk ambassadør til posten.

Til et pressemøde efter mødet i det udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske kontaktudvalg tirsdag lød det også fra Múte B. Egede, at rigsfællesskabet i sin nuværende konstruktion ikke er optimalt, og at der skal findes nye løsninger i samarbejdet.

Og efter rigsmødet onsdag er formanden for naalakkersuisut stadig af den opfattelse, at der skal arbejdes på landenes forhold til hinanden.

- Man kan ikke handle uden om os, når det handler om Grønland, siger Múte B. Egede.

Lytter til kritikken

En del af konflikterne har også gået på, at naalakkersuisut mener, at den danske regering ikke har taget spiralsagen seriøst nok.

For godt otte måneder efter, at naalakkersuisut og den danske regering i september aftalte, at der skal laves en udredning af spiralsagen, var udredningsarbejdet endnu ikke begyndt.

Det er der dog en forklaring på, lyder det fra Mette Frederiksen.

- Noget af kritikken har gået på, at der er nogle ting, vi ikke har handlet hurtigt nok på. Vi har været igennem et år, hvor der også har været folketingsvalg og lange regeringsforhandlinger.

- Men selvfølgelig skal vi altid efterstræbe på at blive endnu bedre, siger hun.

I sidste uge kom der dog skub i tingene, hvor naalakkersuisut kunne fortælle, at udredningsarbejdet nu går i gang.

Og i fremtiden vil den danske regering da også være lydhør over for kritik, siger statsminister Mette Frederiksen.

- Jeg håber, jeg selv repræsenterer den ligeværdighed, som jeg synes, der skal være i vores samarbejde, og det er klart, hvis der er kritikpunkter, så lytter vi altid efter det.