Kommunernes bloktilskud stiger 2,08 %

Bloktilskuddet til landets fire kommuner har meget længe været et stridspunkt mellem selvstyret og kommunernes landsforening (KAKNKOKA). Der er nu opnået en aftale mellem parterne, men enigheden skorter det stadigvæk på.
Skrevet af Peter Troelsen
10. november 2012 06:31

I runde tal står kommunerne til at få 1.340.000.000 kr. fra selvstyret, men det er langt mindre end kommunerne havde sat næsen op efter. Det store stridspunkt har været hvilken faktor der skulle bruges til pris- og lønregulering. Kommunerne holdt fast i den hidtidige faktor på 2,54 % imens selvstyret kun ville regulere priser og lønninger med 2,08 %. Det var også det resultat, der blev nedskrevet, da forhandlingerne mellem Maliina Abelsen og Martha Abelsen var afsluttet.

Da naalakkersuisut på efterårssamlingen har vedtaget en skattesænkning på 1 %, der skulle være budgetneutral for landets fire kommuner har det betydet at det samlede bloktilskud af den grund er blevet reguleret ned med 27,5 mio. kr. Det sker fordi kommunerne i forbindelse med skattenedsættelsen vil få ekstraindtægter på samme beløb fra nogle af ændringerne i forbindelse med skattesænkningen. Her er der tale om indtægter fra stramninger af afskrivningsregler, reduktion af værdien af rentefradrag og beskatning af vakantboliger.

Kommunerne og Naalakkersuisut er helt enige om, at en opsøgende indsats og flere uddannelsesmuligheder for de unge kan nedbryde barrierer, højne uddannelsesniveauet og dermed forbedre grundlaget for fremtidig velfærd.

Konjunkturtilbagegangen har præget forhandlingerne om bloktilskud, og det er ikke alt, der har været enighed om. Men der har været en god dialog og samarbejde om initiativer, der kan forbedre de unges muligheder for uddannelse og beskæftigelse.