Kommunerne danner fælles affaldsselskab

Der er en revolution på vej på affaldsområdet. Det skriver Kommuneqarfik Sermersooq i en pressemeddelelse. Grunden til de store ord bunder sig i, at der er dannet et fælleskommunalt affaldsselskab, der skal sikre en mere tidssvarende håndtering af affald i Grønland.
Det nye selskab skal stå for driften af to nye forbrændingsanlæg, der skal være i Nuuk og i Sisimiut. Arkivfoto Foto © : KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
16. april 2019 09:55

- I dag har mange byer og bygder en grim bagside. En dump, hvor affald fra årtier har hobet sig op, men det er på vej til at ændre sig.

Det skriver Kommuneqarfik Sermersooq i en pressemeddelelse.

Landets fem kommuner har nemlig slået sig sammen for at danne det nye affaldsselskab ESANI A/S (Eqqaavilerineq Sulisoqarneq Atoqqiineq Nukissiuuteqaarnermilu Ingerlatseqatigiiffik).

LÆS OGSÅ Kommuner vil tage skraldet sammen

Det nye selskab skal stå for driften af to nye forbrændingsanlæg, der skal være i Nuuk og i Sisimiut.

Og det er planen, at de to nye forbrændingsanlæg skal modtage affald fra hele kysten til forbrænding. 

Og selvom affaldet i fremtiden skal brændes i de to byer, så siger den nyligt konstituerede direktør for ESANI A/S, Frank Rasmussen, at der ikke er nogen udenfor Nuuk og Sisimiut, som mister deres arbejde.

- Der skal stadig bruges folk i de mindre byer og i bygderne til sortering og i pakkeprocessen, udtaler Frank Rasmussen i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ Ingen lette løsninger på affaldsproblem

Ifølge pressemeddelelsen vil den nye forbrændingsmodel være bedre for miljøet, og så mener Frank Rasmussen, at de to forbrændingsanlæg giver mulighed for besparelser.

- Besparelsen består i, at vi nu kan udnytte alt affald i hele landet til at skabe energi, udtaler Frank Rasmussen.

Derudover gøres det klart, at omkostningerne og indtægterne vil blive solidarisk fordelt i de fem kommuner, så den ene kommune kommer ikke til at betale mere end den anden kommune.

Det nye forbrændingsanlæg i Sisimiut forventes færdigt i 2022, mens det i Nuuk forventes færdigt 2023.