Kommuner: Mere undervisning skal ikke spare penge

Folkeskolelærerne skal undervise mere, uden at deres samlede antal arbejdstimer skal stige. Sådan lyder et af kravene fra kommunerne og Naalakkersuisut til lærernes fagforening IMAK i den konflikt, der indtil videre er endt i en ansættelsesblokade fra IMAK's side.
Skrevet af Mads Ullerup
05. marts 2012 09:00

Et af Selvstyret og KANUKOKA´s krav i de strandede overenskomstforhandlinger handler om at omlægge lærernes arbejde, så eleverne modtager mere undervisning.

- De timer, der bruges til andre opgaver end undervisning, skal dækkes af andet personale end lærerne, så timerne direkte kan overføres til undervisning af børnene, siger formanden for KANUKOKA, Martha Abelsen.

Og hun understreger, at forhandlingerne på undervisningstiden for kommunerne ikke handler om at skære ned.

- Det her har vi lagt op til helt fra start, at det er et af de områder, vi gerne vil forhandle om, at vi omlægger. Der er ikke tale om en besparelse på det her område, siger Martha Abelsen.

Som reglerne er i dag får folkeskolelærerne automatisk en forberedelsestime til rådighed for hver time de underviser eleverne.

Når kommunerne vil have lærerne til at undervise mere, uden at deres samlede arbejdstimer skal stige, er der derfor brug for nye regler på området.

- Det er også et af de områder, vi gerne vil have ændret. Anderledes kan jeg ikke sige det, siger Martha Abelsen.

Den seneste overenskomst mellem lærernes Fagforening IMAK og deres arbejdsgivere, Kommunerne og Naalakkersuisut, udløb den 1. april 2010.

Kommunerne og Naalakkersuisut har senest foreslået at landsdommer Søren Søndergaard Hansen skal træde til som mægler i den fastlåste konflikt mellem de stridende parter.