Sygefravær Kommune: Også et ledelsesansvar

I gennemsnittet er der ti sygemeldinger blandt medarbejderne hver eneste dag på ældreområdet hos Kommuneqarfik Sermersooq.
Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
Skrevet af Bibi Nathansen
25. oktober 2016 17:35

Og selvom det naturligvis er medarbejderens eget ansvar at møde til tiden, erkender kommunen, at der også er et ledelsesmæssigt ansvar.

- Der er ingen tvivl om, at det er et ledelsesansvar og sikre, at vi kan løfte vores kerneopgave i forhold til det her. Og som ledelse, tager vi så sandelig også det ledelsesansvar på os, og vi gør rigtigt meget for at minimere sygefraværet,

siger direktør for forvaltning, arbejdsmarked og erhverv hos Kommuneqarfik Sermersooq, Grethe Nielsen til KNR.

Hun fortæller, at kommunen blandt andet vil holde omsorgssamtaler med medarbejderne, der har en høj fraværsprocent og gennemføre workshops med dem. 

Og ifølge Grethe Nielsen er det væsentligt, at tale åbent om problematikken.

- Når vi også synes det er vigtigt at tale åbent om det, så er det også fordi vi synes det er vigtigt at man som kollega kan sige, at vi forventer altså at du passer dit arbejde, at man også internt blandt kollegerne kan tale åbent om det her, at det betyder noget for os andres arbejdsmiljø, hvis man ikke passer sit arbejde, siger Grethe Nielsen.

 

Læs også Sygefravær: Steffen må skifte ble på sin egen mor

 

Og udfordringerne er da også til at få øje på, for ifølge en intern tilsynsrapport, er der i kommunens ældreområde i gennemsnit 10 sygemeldinger hver eneste dag, og i gennemsnit 25 sygemeldinger om dagen ved lønudbetalinger. 

Med andre ord betyder det, at der er ni stillinger færre til at tage sig af de ældre på et af de større alderdomshjem i Nuuk.

Ifølge direktøren er den lave ledighed én af grundene til den høje fraværsprocent.

- Vi har jo ikke en hel masse ledige, der er jobparate stående og som kan gå ind og overtage arbejdet, siger Grethe Nielsen.

Og ud over at det avler mere arbejde til det stabile personel, giver det følger for dem, som ofte ikke møder op på arbejde. 

- Det vi ihvertfald kan konstatere, det er jo at alle de medarbejdere vi har, som passer deres job og som er stabile er meget optaget af, at der også er konsekvenser ved sygefravær. Så der er også konsekvenser, og vi siger da også farvel til medarbejdere fordi man udebliver, suger direktøren.