Kommune Kujalleq: Ulige vilkår årsag tilskærpet tilsyn

Ulige vilkår er årsagen til, at Kommune Kujalleq er sat under skærpet tilsyn af Departementet for Finanser - Det mener i alt fald kommunens økonomichef Kim Rosendahl.
18. marts 2015 06:37

I en pressemeddelelse langer han ud efter den mellemkommunale skatteudligningsordning, der trods ekstra-betalinger Kommuneqarfik Sermersooq, stadig ikke skaber lige vilkår for de fire kommuners økonomi.

Men han erkender dog, at den væsentligste anledning til Kommune Kujalleqs anstrengte økonomi kan spores tilbage til centraliseringen af skatteområdet i 2007.

- Efter centraliseringen havde kommunen ikke længere den daglige indsigt i skatteudviklingen. Dengang gik man over til en månedlig aconto-afregning til Kommunerne. Det månedlige beløb var skønnet at skattestyrelsen. Men det viste sig senere, at Kommune Kujalleq havde fået udbetalt for meget i aconto over en længere periode. Og det for meget afregnede beløb skulle derefter betales tilbage til Selvstyret, skriver Kim Rosendahl.

LÆS OGSÅ Kommune Kujalleq under skærpet tilsyn

Han erkender samtidig, at kommunen havde svært ved at overholde den oprindelige afdragsordning, der var aftalt med Selvstyret. Kommunens økonomi var enkelt for presset, understreger han.

Derefter var Kommune Kujalleq nødsaget til, at lave en ny aftale med Selvstyret om en langfristet afdragsperiode. Og den vil blive overholdt.

Ifølge økonomichefen har kommunen indrettet sin økonomistyring på en måde, der vil sikre, at kommunen er i stand til at overholde den nye afdragsordning.

- Det til trods for, at udligningsordningen endnu ikke har dannet grundlag for lige vilkår for landets og landets kommuner, som han udtrykker det.