Kommune håber på hjælp fra Forsvarsministeriet

Qeqqata kommune håber på hjælp fra det danske forsvarsministerium til bygning af en ny bro over elven i Kangerlussuaq. Da ministeren, Nick Hækkerup (Soc), er i Grønland i øjeblikket håber kommunens borgmester på en afklaring mellem naalakkersuisut og forsvarsministeren.
07. august 2012 16:45

Det er de store klimaforandringer, der er grunden til det ministerielle besøg i Grønland, og det falder glimrende i tråd med de oversvømmelser, der ødelagde broen over elven, og dermed forbindelsen mellem den nordlige side og den sydlige side.

Det har, trods ihærdige forsøg, ikke været muligt at træffe Nick Hækkerup for en kommentar omkring mulig hjælp fra det danske forsvar. De har ellers en enestående ekspertise i brobygning under vanskelige forhold. En kompetence de har erhvervet ved missioner rundt omkring i verden. Den bro skal bruges indtil en mere holdbar og langtidssikret bro kan stå færdig, men det trækker også ud. Her er grunden mest af alt den stadigvæk meget høje vandstand i elven gør det umuligt at komme over på sydsiden, hvor byggeriet skal begynde.

Naalakkersuisoq Jens B. Frederiksen henviste til borgmesteren i Qeqqata Hermann Berthelsen, da han blev spurgt om en kommentar, og Hermann Berthelsen skyndte sig at spille bolden tilbage på naalakkersuisuts banehalvdel.

-Det her er så stor en sag, at det må være naalakkersuisut, der har kontakten med den danske forsvarsminister, sagde borgmesteren.

- Hvis Hermann Berthelsen vil have Selvstyret til at tage personlig kontakt til den danske forsvarsminister, så må de jo tage kontakt til mig, siger Jens B. Frederiksen til Radioavisen.

Naalakkersuisoq for Infrastruktur har på foranledning af Qeqqata Kommunia skrevet til det danske forsvarsministerium, men det er stadig kommunens ansvar at bringe forholdene omkring broen i orden, understreger, Jens B. Frederiksen.

Der ligger en klar aftale om at der hurtigst muligt skal laves en ny bro over elven i Kangerlussuaq, så langt er Berthelsen og Frederiksen enige, men der er stadigvæk ikke nogen enighed om, hvordan og af hvem brobyggeriet skal finansieres.