Ekspertens dom: Kommunalvalget var ’et rigtigt spændende valg’

Kommunalvalgets stemmer er talt op. Imens er forhandlingerne stadig i fuld gang på kommunekontorer landet over. Men hvordan gik det egentlig de enkelte partier?
Kommunalvalget er overstået. Imens er forhandlingerne i gang, bag lukkede døre. Foto © : Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Skrevet af Rasmus Balle Hansen
04. april 2025 11:15

Med kommunalvalget overstået begynder forhandlingerne i de fem kommuner. Men hvordan klarede partierne egentlig valget?

Det har KNR spurgt  Najaaraq Demant-Poort, der er ph.d.-studerende ved Institut for Samfund, Økonomi og Journalistik ved Ilisimatusarfik om.

Og sammen kigger vi på, hvilke partier der oplevede fremgang, og hvilke partier, der oplevede modgang. Hvem fik mandater, og hvem gik tomhændede hjem.

Ifølge Najaaraq Demant-Poort har dette kommunalvalg været et rigtig spændende valg, hvor vælgernes ønske om forandring er blevet tydeliggjort.

- Det er særligt to ting, der er iøjnefaldende. En mere lige repræsentation af kvinder og Demokraatits fremgang, siger hun.

Lad os tage hul på det! Vi startet fra toppen.

Siumut blev de største

På trods af modgang, medlemsfrafald og formandsskifte kom Siumut ud på den anden side af valget som det største parti i dette kommunalvalg. Dog ikke helt uden skrammer.

Siumut har nemlig mistet lidt over tusind stemmer siden kommunalvalget i 2021.

- Selvom Demokraatit har haft fremgang, så står Siumut stærkt, fordi det kommunale styre i Grønland har eksisteret længe og er tæt forbundet med lokalsamfundene, siger Najaaraq Demant-Poort.

Ifølge hende er det stabiliteten, der giver folk tryghed og tillid til systemet, hvilket gør, at mange fortsat støtter Siumut ved kommunalvalgene.

Men på trods af ønsket om stabilitet er det tydeligt at mange vælgere ønsker forandring – som det også var tilfældet ved Inatsisatutvalget, hvor Demokraatit buldrede fremad. Der tegner sig altså et billede af, at det politiske landskab er under forandring.

Demokraternes fremgang

I spidsen af de politiske forandringer, står Demokraatit. I dette kommunalvalg fik de mere end 3.500 stemmer flere end ved kommunalvalget i 2021. Men hvad gør dem så populærere blandt vælgerne.

- Det er svært at sige med sikkerhed, men det tyder på et ønske om forandring. De har fokuseret på at skabe vækst i den private sektor og flere arbejdspladser, siger Najaaraq Demant-Poort og fortsætter:

-  Det kan have tiltrukket vælgere, der ønsker nye idéer og mindre fokus på den offentlige sektor, som Siumut og IA traditionelt har vægtet.

Hun påpeger, at en mulig forklaring også kan være, at flere unge stemmer, og at deres politiske prioriteter er anderledes – at vi måske ser et lille generationsskifte.

Apropos generationsskifte, lad os bevæge os videre.

Inuit Ataqatigiit oplevede vælgerflugt under dette kommunalvalg. Foto © : Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

IA taber størst

Vi bevæger os fra markant fremgang til stor modgang. Vi er nået til Inuit Ataqatigiit.

Udover at have mistet mere end halvdelen af sine vælgere fra 2021, står de også til at miste mindst to borgmesterposter.

I både Kommune Qeqertalik og Kommune Kujalleq står Inuit Ataqatigiit til at miste deres borgmesterposter. Hvilken vej det går i Sermersooq, vides endnu ikke.

Og det er måske især ønsket om forandring, der har påvirket, hvor vælgerne i især Kommune Kujalleq, har sat deres kryds.

- Tilbagegange i Kommune Kujalleq, kan skyldes de konkrete forhold i kommunen. Vælgerne stemmer ofte ud fra kandidaternes kompetencer og deres evne til at levere resultater, fortæller Najaaraq Demant-Poort.

Naleraq og Atassut

Helt stabilt ligger de to partier Naleraq og Atassut. Her er der hverken sket drastisk modgang eller medgang. Men det kommer heller ikke helt bag på Najaaraq Demant-Poort.

- Partierne har profileret sig på Grønlands forhold til rigsfællesskabet og resten af verden – og i langt mindre grad på lokalpolitiske emner, siger hun.

Derfor mener hun, at især Naleraq ikke har oplevet nogen markant stigning i vælgeropbakningen.

Et knap så spændende kommunalvalg for Naleraq og Atassut. Foto © : KNR / Malik Brøns

Ingen poster til Qulleq

Selvom det var partiet Qulleq’s første kommunalvalg, så var der ikke meget begynderheld at spore. Ifølge Najaaraq Demant-Poort tager det tid at etablere sig som et parti. Dog påpeger hun, at Qulleq heller ikke har været tydelige nok i deres visioner, hvilket har påvirket vælgernes kryds.

- Vælgerne har især støttet partier med nye visioner. Qulleq har i stedet overtaget politikere fra andre partier og fastholdt mere traditionelle temaer, de virke derfor ikke som nogen, der kommer med nye idéer, siger hun.

Og med det kom vi igennem alle partierne. Det bliver spændende at se, hvordan det politiske landskab former sig, når forhandlingerne er afsluttet, og kommunalbestyrelserne er på plads.

Hvordan de nye kommunalpolitikere og deres friske visioner vil påvirke fremtiden, er endnu ikke til at vide, men én ting er sikkert – det har været et rigtig spændende valg.