Kommentatorer: IA´s troværdighed lider skade

Ove Karl Berthelsen er presset af Demokraterne og sit embedsværk, mens Aqqaluaq B. Egede er partiets mand, som har baglandet med sig, vurderer politisk kommentator. - De modsatrettede udtalelser skader partiet, mener en anden.
26. juni 2012 07:30

Politisk ordfører for IA og politisk næstformand i partiets hovedbestyrelse, Aqqaluaq B. Egede, meldte forleden ud i offentligheden, at IA ikke har ændret kurs i spørgsmålet om uran. Og han har både Inatsisartut-gruppen og det øvrige bagland med sig, mener Jakob Janussen:

- Det tror jeg faktisk, han har. Mig bekendt har han plejet de interne linier i IA meget nøje. Jeg har meget svært ved at forestille mig, at han udtaler sig uden intern opbakning i partiet, siger politolog Jakob Janussen.

Når naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer Ove Karl Berthelsen på den anden side siger, at han ikke vil afvise, at nultolerance-politikken kan ændres, er det ifølge Jakob Janussen en mand, som er påvirket fra især to sider, der taler. Den ene side er hans egne embedsmænd:

- Ove Karl Berthelsen har som landsstyremedlem for råstoffer helt givet fået fortalt af sit embedsværk, at det er en meget sjælden situation, man står i, vurderer Jakob Janussen og fortsætter:

- Og så vil jeg tilføje, at Ove Karl Berthelsen holdning muligvis også er påvirket af de interne forhold i Naalakkersuisut. For jeg er ikke i tvivl om, at Demokraterne går ind for at ophæve nultolerancen.

- Vil IA overhovedet kunne opgive sin nultolerance-politik uden at miste al troværdighed?

- Ikke på nuværende tidspunkt, svarer Jakob Janussen.

Men IA's troværdighed lider allerede nu skade af de modsatrettede udtalelser i pressen, mener politisk kommentator Sten Lund:

- Det mindsker i hvert fald deres troværdighed udadtil, og det mindsker også Naalakkersuisuts troværdighed i forhold til Inatsisartut og den øvrige befolkning, siger Sten Lund.

Mens Jakob Janussen ikke tror på, at partiet vil ændre holdning til uran foreløbigt, er samfundsforsker i arktiske forhold Damien Degeorges sikker på, at det blot er et spørgsmål om tid, før det sker:

- Spørgsmålet om uranpolitik er mere 'når' end 'hvis', for der er et flertal i Inatsisartut om at få ændringen på et tidspunkt, lyder det fra ham.

Demokraterne skriver i dag i en pressemeddelelse mandag, at de "er glade for Ove Karl Berthelsen nu klart og tydeligt melder ud, at nultolerancepolitikken over for uran kan ændres såfremt det viser sig hensigtsmæssigt".

For at kunne bryde de sjældne jordarter i Kvanefjeldet vil man samtidig skulle bryde uran af en værdi, som er langt højere end den gældende nultolerance-politik tillader.