VIDEO Kom tættere på Thuleulykken forud for premieren på "Idealisten"

Vi ser frem til torsdagens verdenspremiere på ”Idealisten” i Nuuk. Filmen er en dramatisering af Thuleulykken og det efterspil, der fulgte 18 år senere, da en journalist begyndte at grave i historien.
19. marts 2015 12:43

Idealisten handler om det amerikanske B-52-bombefly, der med fire brintbomber styrtede ned ca. 12 km fra Thule Air Base i 1968, og ikke mindst om både den danske- og amerikanske regerings forsøg på at skjule, at der var atomvåben ombord til trods for, at dansk territorium var erklæret atomvåbenfri zone.

I den forbindelse kan du herover se et uddrag af en dokumentar, der blev lavet om brandmanden Marius Schmidt, som var med til at rydde op efter ulykken tilbage i 1968.

Læs også Thule-ulykken på vej til det store lærred

Vragresterne brændte i seks timer, efter at flyet var styrtet ned, men seks ud af syv af de ombordværende overlevede ved at skyde sig ud inden styrtet.

 

Geigertæller gik amok
Marius Schmidt fortæller selv, hvordan de fra basen havde hørt et kæmpe brag, men i den amerikanske rapport stod der intet om eksplosioner, kun selve branden var nævnt. I amerikanernes rapport står der heller intet om radioaktiv forurening.

- Vi anede jo ikke, hvor alvorligt det var. Vi havde ikke fået noget at vide om radioaktivitet, og selv myndighederne troede, bare man ikke rørte ved det, så skete der ikke noget, fortæller Marius Schmidt i dokumentaren.

Tre dage senere ankom der eksperter fra Forskningscenter Risø, som målte Thulearbejderne i hoved og andre steder. Også de udtalte, at bare de ikke rørte ved noget, var det ufarligt.

Læs også 'Idealisten' får verdenspremiere i Nuuk

Så Thulearbejderne fyldte 200 store beholdere med flydele, is, sne og radioaktive stoffer, hvorefter smeden svejsede beholderne til. Under svejsearbejdet gik der indimellem ild i indholdet, som brandmændene så måtte ud og slukke igen, mens skum og radioaktivt materiale stod om ørerne på dem.

Når de blev tjekket med en geigertæller, som måler radioaktivitet, slog den voldsomt ud.

- Vi smilede jo kun. Det var da sjovt, at den knurrede livligt. Vi tænkte slet ikke på, det var farligt. Det havde vi ikke fået besked på, fortæller den tidligere vagtchef.

Se hele Jens Vadmands dokumentar ”Den sidste bombe fra Thule” her.