'Idealisten' får verdenspremiere i Nuuk

Historien om B-52-flyet, der med fire brintbomber ombord styrtede ned på havisen tæt på Thule Air Base tilbage i 1968, er blevet til en spændingsfilm, og den får premiere i Grønlands hovedstad.
Foto © : Idealisten
Skrevet af Camilla Dam
05. marts 2015 15:43

Den 19. marts er der premiere på historien om ”et af de mest hemmeligholdte og fascinerende kapitler i det 20. århundredes Danmarkshistorie”, som det hedder i pressemeddelelsen fra SF Film, når Idealisten offentliggøres i Katuaq Bio.

Filmen er bygget over journalist Poul Brinks afdækning af sagen, som han beskriver i bogen 'Thulesagen - Løgnens univers'. Den handler om en vigende dansk atomvåbenpolitik, radioaktiv stråling af de hundredevis, som deltog i oprydningsarbejdet, og forsøg fra dansk og amerikansk side på at dække over det hele.

Læs også Film om Thule-ulykken får premiere til foråret

Instruktør Christina Rosendahl glæder sig til at vise sin film frem foran over 500 gæster i Nuuk.

- Jeg er så taknemmelig over, at Katuaq Bio har sagt ja til at afholde vores verdenspremiere.

- Poul Brinks afdækning af Thulesagen viste, at både den danske og grønlandske befolkning var blevet ført bag lyset med over 40 års hemmelig dansk atompolitik, og Grønland er med sin centrale rolle i hele denne sag det oplagte sted at vise publikum 'Idealisten' først, siger Christina Rosendahl.

Læs også Thule-ulykken på vej til det store lærred

Resten af verden må vente med at se filmen til den 9. april.

Se trailer for filmen her.