Film om Thule-ulykken får premiere til foråret

Ny dansk spillefilm om Thule-arbejdernes oprydning af brintbombe-ulykken i 1968 kommer i biograferne til april.
"Idealisten" om Thule-ulykken i 1968 får premiere i april 2015.
Filmen "Idealisten" får premiere i april 2015. Foto © : hns
30. december 2014 15:29

DANMARK / THULE: Alle med hang til drama og mere eller mindre uopklarede sager fra historiebøgerne kan se frem til april næste år. Her får den danske spillefilm “Idealisten” af instruktør Christina Rosendahl premiere i danske og grønlandske biografer.

 

Filmen er baseret på bogen “Thule-sagen - Løgnens Univers”, som den afdøde DR-journalist Poul Brink skrev i 1998 og efterfølgende vandt Cavling-prisen for. Bogen redegør for episoden efter det amerikanske atombærende bombefly B52 styrtede nær Thule-basen i 1968, og som en række Thule-medarbejdere var med til at rydde op efter. 

 

En sag, der senere viste sig stor lukkethed omkring fra de danske myndigheders side. Og det har optaget Christina Rosendahl, siden hun fik Brinks bog foræret i 2002.

 

- Den bog slog ligesom benene væk under mig, siger Christina Rosendahl til KNR.

 

Hemmeligheds-kræmmeri

Ligesom i Brinks bog er et af filmens omdrejningspunkter Thule-arbejdernes kamp for at fblive sundhedsundersøgt, efter det viser sig, at flere af arbejderne flere år efter ulykken udvikler kræft - formentlig på grund af strålingen fra brintbomberne ombord på flyet.

 

Men de danske myndigheder nægter enhver form for dialog med arbejderne. Noget, som instruktøren også har været optaget af.

 

- De danske sundhedsmyndigheder klapper fuldstændig i og vil hverken give dem undersøgelser eller gå i dialog med dem. Og jeg tror, det var det, der ligesom interesserede mig fra starten af. Myndigheder, der lukker ned for dialog med de borgere, som de har sat til at arbejde for sig, fortæller Christina Rosendahl.

 

Nødløgn eller ej

Et andet tema i filmen er Danmarks samarbejde med det amerikanske forsvar og forsvarsaftalerne omkring brugen af Thule-basen. Herunder hvor meget man skal eller ikke skal fortælle offentligheden for - måske - at sikre fred?

- Altså hvor meget må man lyve for at sikre fred eller sikkerhed? Og det er det dilemma, jeg har været mest optaget af. Må man lyve, hvis der er risiko for at sandheden kunne bringe krig med sig eller andre former for trusler? Eller må man ikke? Og det er det spørgsmål, som filmen stiller, siger instruktøren.

 

Filmen har premiere 9. april 2015.