Koalitionspartiernes vigtigste valgtemaer

Mens landets oppositionspartier - som vi hørte det i gårsdagens middagsradioavis - har hårde emner som royalties på råstoffer, økonomisk vækst og bedre uddannelsesmuligheder på valgprogrammet, som udspil til koalitionens politik gennem fire år, så har de tre koalitionspartier også andre punkter med til vælgerne.
Skrevet af Mads Lynge
13. februar 2013 12:34

Her skal der slås på tromme for velfærd, bistand og økonomisk vækst og på uddannelsesområdet skal der sættes ind med socialrådgivere og socialpædagoger, der kan hjælpe lærerne med at tage sig af de særligt socialt udsatte elever.

- Skolelærerne i folkeskolen skal have bistand fra socialt uddannet personale til at tage sig af de socialt ramte elever, som mange gange tager masser af tid fra lærerne. Det vil gøre, at undervisningen i folkeskolen uhindret kan fortsætte. Det vil ikke mindst også være til fordel for mange af klassens elever, siger formand for Kattusseqatigiit Partiiat, Anthon Frederiksen.

Det er ikke kun lærerne, der skal have hjælp. Eleverne bør nemlig også kunne tage 11.klasse med, siger Anthon Frederiksen.
En tanke, som Atassut også går ind for. Det kan nemlig hjælpe eleverne videre i uddannelsessystemet, siger Anthon Frederiksen:

- Vi ved, at når man ikke går på 11.klasse længere, eller 12.klasse, så ved vi, at der vil komme en masse problemer. Et problem som vi allerede tilbage i 2005 påpegede, da det daværende Landsstyre, med Siumut i spidsen, foreslog man tager det 11.klassetrin væk fra folkeskolen. En masse afgangselever fra folkeskolen idag, har det problem, at de ikke kan fortsætte uddannelsesmæssigt, hvilket

Demokraterne vil gå til valg på velfærd, vækst og identitet, siger formand for partiet Jens B. Frederiksen.

- For at vi kan få en god velfærd her på Grønland, så kræver det, at vi får mere i uddannelse. Det kræver også, at vi får etableret flere arbejdspladser, sådan så man kan skabe flere indtægter for at kunne få en god velfærd. Det bringer så en over i væksten, hvor vi mener, at vi skal have gang i så meget erhverbsliv, som overhovedet muligt, netop for at skabe de arbejdspladser, der skal til for at skabe yderligere velfærd, siger Jens B. Frederiksen.

Og med storskalaloven i hånden er det vigtigt, at vi kommer i gang med hele råstofområdet, siger Jens B. Frederiksen fra Demokraterne.

Fra Inuit Ataqatigiit lyder der de samme toner. Vi skal have flere økonomiske aktiviteter i gang, så der skabes arbejdspladser, siger formanden for IA, Kuupik Kleist. Vi skal ikke kun have en økonomisk søjle, nemlig fiskeriet, men flere økonomiske strenge, at spille på:

- Vi har en økonomisk søjle i Grønland, og vi skal mindst have to og gerne tre søjler, som vores økonomi skal hvile på. Det betyder samtidig også, at der skal skabes flere nye arbejdspladser. Så det ligger vi meget meget vægt på, at der kommer nye økonomiske aktiviteter i gang, for det er meget væsentligt for vores fremtid, siger den fungerende formand for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist fra Inuit Ataqatigiit.