Efterårssamling 2017 Koalitionspartier fokuserer på fiskerilov

En hurtig rundspørge "dagen før dagen" på partigangen i Inatsisartut viser, at ordførerne fra de tre koalitionspartier alle peger på fiskeriloven som noget af det vigtigste dette efterår.
Foto © : KNR
Skrevet af Inge S. Rasmussen
22. september 2017 06:59

Fredag  åbner Inatsisartuts efterårssamling.

Lovforslaget om en ny fiskerilov der kom til offentlighedens kendskab for godt en måned siden har allerede skabt debat hos fiskeriets organisationer. Ikke mindst ideen om at ændre kvotefordelingen til en fifty-fifty ordning for det kystnære og havgående fiskeri har fået sindene i kog.

LÆS OGSÅ Fiskerilovsforslag vil gå ud over de svageste

Høringsfristen for forslaget er forlænget til den 22. september, altså i morgen, fredag. Efter planen skal forslaget førstebehandles af Inatsisartut den 16. november.

Anden- og tredjebehandling er sat til forårssamlingen 2018. Dermed er der tid til at forslaget bliver yderligere debatteret i samfundet.

En debat, der er ekstrem nødvendig, understreger ordfører fra Inuit Ataqatigiit, Bendt B. Kristiansen.

- Det synes vi skal drøftes i meget bredere omfang og inddrage alle interessenter. Og ikke kun dem, men også samfundet - befolkningen, skal vi have inddraget i debatten noget mere. Vi er spændte på, hvordan det så vil udmønte sig til andenbehandlingen, formentlig til foråret, siger Bendt B. Kristiansen.

Hos Siumut er fokus også rettet mod fiskeriloven, som partiet umiddelbart er positivt stemt over for.

- Fordi vi ønsker at de fleste penge tilfalder de der bor her i landet og de der agter at blive boende her, siger ordfører Jess Svane, Siumut.

 

LÆS OGSÅ Rederier truer Kielsen med søgsmål

 

Koalitionens mindste parti, Partii Naleraq, ønsker at forslaget får en grundig behandling.

- Det er et stort arbejde, hvor konsekvenserne for befolkningen og ikke mindst fiskerne, skal vurderes grundigt, siger Partii Naleraqs ordfører Anthon Frederiksen, der dog samtidig gerne så at loven blev vedtaget i år.

- Men på den anden side er jeg skuffet over at den kun skal førstebehandles, vi havde regnet med at vi på denne samling kunne blive færdige med hele arbejdet, anfører Anthon Frederiksen. 

Efter planen er der i alt 30 mødedage for Inatsisartut på denne samling.