Koalitionen vil indføre progressiv beskatning af bagdøren

Per Berthelsen, der stiller op for Siumut til det kommende valg, giver ikke meget for intentionerne i den 2025 plan, naalakkersuisut barslede med sidste år. Berthelsen mener ikke, at man kan regne med planen, da samfundet ændrer sig dag of dag.
Skrevet af Peter Troelsen
04. marts 2013 09:36

Han er så langt fra tilfreds med en del af de punkter, der er luftet i planen. Dybest set ser Per Berthelsen det som et forsøg på at indføre progressiv beskatning af bagdøren. Netop en mærkesag for koalitionens store parti IA.

-Ting som beskatning af pensionsopsparinger, beskatning af forskellige kapitalindkomster og kostægte priser på boligområdet viser jo, at koalitionen er af den opfattelse, at borgerne selv skal finansiere velfærden i samfundet. Jeg er heller ikke begejstret for at begrænse rente- og afdragsfrie lån til egen bolig. I den sidste ende vil det bremse folks lyst til at købe egen bolig og betyde et endnu større pres på de offentlige boliger, forklarer Per Berthelsen.

Derudover ser Berthelsen heller ikke med milde øjne på koalitionens planer om at beskatte vakantboliger, ændringen af afskrivningsreglerne og beskatning af feriefrirejser, der hidtil har været undtaget beskatning. Kort sagt vil Per Berthelsen have en ny regering her i landet.

-Jeg har tidligere slået til lyd for en oplagt farbar vej i form af at begynde at kikke på en mulig hel- eller delvis privatisering af Selvstyrets selskaber og omdanne Nukissiorfiit til et aktieselskab for at gøre den fri af Landskassen. Der er jo alligevel ikke har råd til at skulle låne virksomheden den fornødne kapital til fremadrettet udvikling, fastslår Per Berthelsen.