Knud Mathiassen får ophævet sin immunitet

På et lukket møde i dag stemmer Inatsisartut om at ophæve immuniteten for ét af deres medlemmer. KNR erfarer, at tre partier stemmer for.
- Det er mig, det handler om. Min immunitet bliver ophævet. Det er rigtigt, jeg skal for retten, men anklagerne mod mig er ikke rigtige, skriver IA politikeren på Facebook. Foto © : Else Olsvig/KNR
14. april 2023 16:52

I dag kunne KNR fortælle, at der på forårssamlingens første dag skal stemmes om at ophæve Inatsisartut medlem Knud Mathiassens immunitet.

Det sker på et lukket møde i eftermiddag, hvor politikerne skal beslutte, om han kan retsforfølges.

KNR har talt med tre partier, som alle stemmer for. Det drejer sig om Inuit Ataqatigiit, Demokraatit og Naleraq.

De har til sammen 19 mandater og dermed flertal i Inatsisartut. Det betyder, at Knud Mathiassens immunitet vil blive ophævet.

Grunden til, at en politiker i Inatsisartut kan få ophævet sin immunitet er, at medlemmet er mistænkt for at have overtrådt loven. 

Og så skal politikerne i Inatsisartut give deres samtykke til, at medlemmet kan stilles for en dommer i en retssag. Det kan politikere, der er stemt ind i Inatsisartut nemlig ikke. Det står i Grundloven. Og for at deres immunitet kan blive ophævet – og de dermed kan blive sigtet eller tiltalt – skal Inatsisartut stemme om det. 

Vil altid stemme for

Naleraq stemmer altid for at ophæve immunitet, uanset hvilke parti vedkommende er medlem af, siger formand for partiet, Pele Broberg. Han understreger, at Inatsisartut ikke er en domstol:

- Det er retten, der skal afgøre, om han er skyldig eller ej. Vi ved ikke, hvad det handler om, og forholder os ikke til, hvem det drejer sig om. Men vi vil altid stemme for, når vi i Inatsisartut bliver stillet det spørgsmål, siger han til KNR forud for mødet.

Demokraterne siger også ja til, at Knud Mathiassen får ophævet sin immunitet, oplyser formand Jens-Frederik Nielsen til KNR.

- Hvis der et ønske om at anklage ham, må vi bane vejen for det.

IA stemmer også ja, siger næstformand Agathe Fontain til KNR:

- Vi anser det som en alvorlig sag, og Inuit Ataqatigiit vil stemme for en ophævelse af immuniteten.   

Afviser anklagerne

Indtil videre har det ikke været muligt for KNR at finde ud af, hvilke anklage der er imod Knud Mathiassen.

Han bekræfter selv i et Facebook opslag fredag formiddag, at der skal stemmes om hans immunitet.

- Det er mig, det handler om. Min immunitet bliver ophævet. Det er rigtigt, jeg skal for retten, men anklagerne mod mig er ikke rigtige. Jeg har orlov, fordi jeg er i behandling, og jeg vil ikke udtale mig, mens jeg er i behandling. Jeg lader hører fra mig, når jeg vender tilbage på arbejde, skriver IA politikeren.

Han vil ikke udtale sig yderligere til KNR. Han henviser blot til sit Facebookopslag. 

Agathe Fontain oplyser til KNR, at hun ikke ved, hvad anklagerne går ud på.

Inatsisartut skal være rollemodeller

Spørgsmålet om, hvorvidt et medlem skal have ophævet sin immunitet kommer hyppigere. 

Tidligere har Inatsisartut medlem Emanuel Nûko fra Naleraq fået ophævet sin immunitet, fordi han var tiltalt for vold. Han blev frifundet i kredsretten.

Også Siumuts Aslak Jensen har prøvet at få ophævet sin parlamentariske immunitet, da han var tiltalt for dødstrusler mod en socialarbejder. Han blev idømt 20 dage betinget anbringelse i anstalten - en dom, som han egentlig ankede til landsretten. Men sagen kom aldrig for landsretten, for Aslak Jensen accepterede alligevel dommen.

Det er ikke godt for Inatsisartut, at der i den seneste tid har været flere sager med immunitetsophævelse, siger Demokraternes formand:

- Vores anseelse som parlament bliver forringet. Derfor ærgrer det mig meget, at der så ofte er sager i Inatsisartut i forbindelse med kriminalloven.

- Vi skal i Inatsisartut være rollemodeller i samfundet, og hvor er vi henne, hvis Inatsisartut ikke er det?