Inatsisartutmedlem Knud Mathiassen risikerer at få ophævet sin immunitet i dag

Knud Mathiassen fra Inuit Ataqatigiit erkender på Facebook, at hans immunitet skal behandles på et lukket møde i Inatsisartut i dag.
Forårssamlingen i Inatsisartut starter i dag. Arkivfoto. Foto © : Malik Brøns / KNR

I dag starter forårssamlingen i Inatsisartut. Og på et lukket møde i eftermiddag skal politikerne beslutte, at et af de folkevalgte medlemmer af parlamentet kan blive retsforfulgt. 

KNR erfarer, at det er Knud Mathiassen fra Inuit Ataqatigiit, det drejer sig om.

Og det bekræfter Knud Mathiassen selv kort før klokken 10. Han skriver på Facebook:  

- Det er mig, det handler om. Min immunitet bliver ophævet. Det er rigtigt, jeg skal for retten, men anklagerne mod mig er ikke rigtige. Jeg har orlov, fordi jeg er i behandling, og jeg vil ikke udtale mig, mens jeg er i behandling. Jeg lader hører fra mig, når jeg vender tilbage på arbejde. 

Han vil ikke udtale sig yderligere til KNR. Han henviser blot til sit Facebookopslag. 

Agathe Fontain, der er næstformand i Inuit Ataqatigiit bekræfter også. Hun ved ikke, hvad det er for anklager, der er mod Knud Mathiassen, men IA vil stemme for at ophæve hans immunitet, så sagen kan blive afsluttet, oplyser hun til KNR. 

Grunden til, at en politiker i Inatsisartut kan få ophævet sin immunitet er, at medlemmet er mistænkt for at have overtrådt loven. 

Og så skal politikerne i Inatsisartut give deres samtykke til, at medlemmet kan stilles for en dommer i en retssag. Det kan politikere, der er stemt ind i Inatsisartut nemlig ikke. Det står i Grundloven. Og for at deres immunitet kan blive ophævet – og de dermed kan blive sigtet eller tiltalt – skal Inatsisartut stemme om det. 

Tidligere har Emanuel Nûko fra Naleraq fået ophævet sin immunitet, fordi han var tiltalt for vold. Han blev frifundet i kredsretten.

Også Siumuts Aslak Jensen har prøvet at få ophævet sin parlamentariske immunitet, da han var tiltalt for dødstrusler mod en socialarbejder. Han blev idømt 20 dage betinget anbringelse i anstalten - en dom, som han egentlig ankede til landsretten. Men sagen kom aldrig for landsretten, for Aslak Jensen accepterede alligevel dommen.