KNQK: Vi vil sikre hundeslædekulturen

Hunde fra Ilulissat er nu også blevet udelukket fra at deltage ved Avannaata Qimussersua, som i år afholdes i Uummannaq.
17. marts 2016 16:56

Det er konsekvensen af, at flere hunde i byen frygtes at være smittet med den frygtede hundesyge, som allerede har kostet flere hunde livet.

- Alle hunde, der kommer fra en sygdomsramt by, skal ikke deltage i hundeslædeløbet, og det gælder selvfølgelig også dem, som kommer fra Ilulissat, siger formanden for hundeslædeorganisationen Kalaallit Nunaanni Qimussertartut Kattuffiat, Mikkel Jeremiassen til KNR.

Læs også Hundesyge ser ud til at sprede sig i Ilulissat

Læs også Ilulissat værner sig mod hundesyge

Hundene skal være vaccineret for at komme med

Derfor skal hundeejerne i følge formanden for KNQK også dokumentere, at deres hunde er vaccineret, før de for lov til at deltage.

- Vi, der arbejder for en bevaring af hundeslædekulturen, vil under ingen omstændigheder være med til at sprede sygdommen.

En af dem, som har mærket konsekvenserne af hundesygen, er Kaj Adam Jensen, som indtil videre har fået aflivet 4 ud af 17 hunde. Han mener ikke, at det bliver taget alvorligt nok.

- Det er som om, at omfanget og farligheden ikke bliver taget alvorligt. Nu ser det ud til, at sygdommen er nået fra Qeqertaq hertil Ilulissat, og tænk hvis sygdommen spreder sig til andre byer. Det er tale om mange smittede hunde, fortæller Kaj Adam Jensen.

Læs også 70 hunde aflivet i Qeqertaq

Vaccine skal være lovpligtigt

Symptomerne er blandt andet nedsat appetit, feber, opkast, diarré og væskemangel. I modsætning til rabiesvaccinen er det ikke lovpligtigt for hundeejerne at få vaccineret deres hunde mod hundesyge, men det mener Mikkel Jeremiassen, at der skal laves om på.

- Fra KNQK mener vi, at det skal være lovpligtigt at vaccinere hunde mod alle hundesygdomme. På den måde kan vi først komme problematikker til livs.

Mikkel Jeremiassen skal mødes med naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug Karl-Kristian Kruse, når der afholdes Avannaata Qimussersua i Uummannaq.