KNI-direktør: Jeg beklager dybt, hvis jeg har overskredet andres grænser

- Jeg vil også gerne understrege, at det er min opfattelse, at jeg ikke på nogen måde på mit arbejde bevidst har forsøgt uønskede tilnærmelser til mine kolleger, siger Peter Grønvold Samuelsen.
Ud over anklagerne om blufærdighedskrænkelse fra flere kvinder med tilknytning til selskabet, stormede der også en lagerskandale over KNI i efteråret. Foto © : KNI A/S.
Skrevet af Christine Hyldal
30. marts 2021 09:16

Peter Grønvold Samuelsen, der på torsdag går af som direktør for KNI efter knap otte år, er blevet anmeldt for blufærdighedskrænkelse af flere kvinder med tilknytning til selskabet. 

KNR har været i kontakt med flere af kvinderne og har set kvitteringer for politianmeldelserne. Her fremgår det, at krænkelserne skal være sket på arbejdspladsen og under tjenesterejser blandt andet i 2016.

LÆS OGSÅ Tidligere KNI-direktør anmeldt for blufærdighedskrænkelse

I går var det ikke muligt at få en kommentar fra Peter Grønvold Samuelsen – men i dag har han sendt følgende besked til KNR: 

- Indledningsvis vil jeg understrege, at jeg tager afstand fra enhver sexchikane og mobning på arbejdspladsen. Jeg har omvendt i mit arbejde et utal af gange fremhævet, at vi skal respektere hinanden som individer.

- Jeg vil også dybt beklage og uforbeholdent undskylde til enhver, som måtte have følt nogen form for ubehag, hvis jeg ubevidst måtte have overskredet vedkommendes grænser eller handlet, som kunne have haft præg af uønskede berøringer eller verbale ytringer, skriver Peter Grønvold Samuelsen i mailen.

Har ikke været upassende

- Jeg vil også gerne understrege, at det er min opfattelse, at jeg ikke på nogen måde på mit arbejde bevidst har haft intentioner og forsøgt uønskede tilnærmelser til mine kollegaer. Jeg har hverken taget folk i skridtet eller på anden måde berørt folk på en upassende måde. Jeg har ikke sendt beskeder, hverken på telefon eller skriftligt på noget tidspunkt til mine medarbejdere på arbejdet i den henseende.

Derimod mener han, at han udelukkende har været en god kollega.

LÆS OGSÅ KNI-direktør har sagt op

- Jeg har arbejdet i et arbejdsmiljø, hvor det kan ske, at jeg hilser folk – mand eller kvinde - med en hånd på skulderen. Uskyldig og kollegial gestus, som jeg ikke har haft nogen hensigter med af nogen art, ud over at være venlig. Det er en udbredt måde at hilse hinanden på. 

-  Det uformelle arbejdsmiljø omfatter også, at vi griner sammen, rundt om bordet, når vi holder pauser, og hvor der kommer fortællinger henover bordet. Dumme og upassende udtalelser kan have faldet i sådanne situationer, hvor jeg er til stede, og jeg aktivt deltager i snakken, men hvis jeg måtte have åbnet min mund, har det aldrig været rettet mod nogen personligt.

- Uanset hvad beklager jeg dybt og undskylder uforbeholdent, hvis jeg måtte have haft skyld i, at nogen havde følt sig ubehag eller følt sig krænket. Det har aldrig været min intention.

Værkstedshumor og halvlumre kommentarer

- På mit tidligere arbejde har jeg senest iværksat et arbejde for at bevæge os væk fra den samarbejdskultur som i mange år har været kendetegnet på mange arbejdspladser, når det gælder sexisme, hård tone, værkstedshumor, halvlumre kommentarer og bagtaleri.

Lager​skandale i KNI - sagen kort
  • KNI har i ti år haft systematisk fejl i deres registrering og opgørelse af KNI’s lagre.
  • Det har betydet, at lagrene har været værdisat mellem omkring 70 millioner kroner for højt 50 millioner kroner for højt.
  • Fejlen skyldes en menneskelig programmering i KNI’s systemer, men KNI har ikke noget bud på, hvem der står bag.
  • Fejlen betyder, at selskabet skal nedskrive dets egenkapital med omkring 50 millioner kroner ved halvregnskab i december.
  • Fejlen får ifølge KNI ikke ”væsentligt effekt på selskabets økonomiske stilling, herunder driftsresultaterne.”

Hvad den præcise grund til Peter Grønvolds opsigelse er, ved vi ikke. 

Ud over anklagerne om blufærdighedskrænkelse fra flere kvinder med tilknytning til selskabet, stormede der også en skandale over KNI i efteråret:

Dengang førte det til en politianmeldelse af Peter Grønvold Samuelsen. 

Gennem adskillige år har KNI’s varelagre nemlig været vurderet mellem 50 og 70 millioner kroner for højt. Konsekvensen af sagen har indtil videre været, at det selvstyreejede selskab har tabt 50 millioner kroner i værdi. 

Peter Grønvold Samuelsen har haft ansvaret for KNI i knap otte år. Under hans lederskab har hverken han, resten af ledelsen eller KNI's eksterne revisor dog opdaget lagerfejlen.

Ledelsen og bestyrelsen i KNI har fastholdt deres uskyld siden, at sagen brød frem i offentlighedens lys i november.