KNAPK om moskus-sagen: Forfærdelig og forkert

Fisker- og fangerorganisationen er forarget over nedslagtningen af 30 moskusokser ved Sigguk. Jagtbetjent-ordningen bør genvurderes, lyder det fra dem.
Formanden for KNAPK Henrik Sandgreen er skuffet over nedslagtningen af moskus ved Upernavik. Arkivfoto. Foto © : KNR
Skrevet af Kathrine Kruse
17. august 2021 16:40

Fundet af de 30 moskusokser, som onsdag i sidste uge blev anmeldt til politiet i Upernavik, chokerer Fisker- og fangerorganisationen KNAPK. 

De 30 moskusokser er fundet nedslagtede på tre steder i den sydlige del af Sigguk i Arfertuarsuk, som man kommer til fra Uummanaq-kanten og i Millorfik og Amitsoq, som man kommer til fra Upernavik-kanten. 

Og det kan KNAPK under ingen omstændigheder acceptere. 

- Det er chokerende. KNAPK og dets mange medlemmer er skuffede over hændelsen, siger formanden for KNAPK Henrik Sandgreen.

LÆS OGSÅ Fangerforening om nedslagtning: Almindeligt at skyde ekstra moskusokser

Dertil kommer, at den lokale afdeling af KNAPK har sagt til KNR, at det er "normalt" for nogle fangere at nedlægge flere dyr, end de har lov til.

Forfærdeligt og forkert

Paalunnguaq Løvstrøm er formand for KNAPK i Upernavik. Han sagde i går, at det i de senere år er blevet normalt for nogle af fangerne i Upernavik-området, der har har licens til at nedlægge én enkelt moskus, at skyde ekstra dyr, når de er ude på moskusoksejagt.

- Men det er første gang, jeg hører, at der er blevet skudt så mange moskusokser. Og det er ærgeligt, sagde Paalunnguaq Løvstrøm.

”Selvstyrets bekendtgørelse nr. 8 af 27. juni 2013 om beskyttelse og fangst af moskus”
 

  • Paragraf 12: Alt kød fra fra en nedlagt moskusokse skal medbringes fra fangsten. Alle dele af fangsten skal så vidt medbringes, når fangstpladsen forlades eller placeres således, at det ikke er til gene ved teltpladser og hytter.
     
  • Paragraf 26: Ved overtrædelserne af bestemmelserne kan der idømmes bøde samt frakendelse af retten til at have fritids- eller erhvervsjagtbevis.

Hos hovedorganisationen bryder Henrik Sandgreen sig ikke om at høre dét:

- Det er selvfølgelig meget beklageligt. Også fordi vi altid har forventet, at fangsten foregik efter kvoterne, siger Henrik Sandgreen.

- Hvis man i nogle områder anser sådanne handlinger som normale, så har vi nået til et forfærdeligt og forkert punkt.

Henrik Sandgreen mener derfor, at man bør genvurdere jagtbetjent-ordningen under fangstperioderne for kvoterede dyr. 

- Vi har jagtbetjente. Så vi kan ikke komme udenom, at jagtbetjene fører et bedre tilsyn, siger han.

Henrik Sandgreen påpeger, at man bør huske på, at fisker- og fangerorganisationen i mange år har kæmpet for og har fået anderkendt fisker- og fangererhvervet fra omverdenen.

- Fangerne er derfor skuffet over denne hændelse, siger Henrik Sandgreen.

LÆS OGSÅ Efterladte moskusokser: Nedslagtning kan koste jagtbeviset

KNAPK blev i 1953 stiftet af fiskere og fangere og har ifølge Henrik Sandgreen haft bæredygtigsprincippet som sit vigtigste bestemmelse fra begyndelsen.  

Bliver en hastesag nu

- Derfor har den respektløse handling mod dyrelivet ved Upernavik forvoldt en stor og uacceptabel skade til et folk, som vil føre en bæredygtig udnyttelse af de levende ressourcer, siger Henrik Sandgreen, som skal drøfte hændelsen i fisker- og fangerorganisationens råd for fangst som et hastesag.

KNAPK har dog på nuværende tidspunkt ikke planer om, at sagen får konskevenser for medlemmerne. 

- Vi er jo blevet orienteret om, at der på nuværende tidspunkt pågår en efterforskning. Resultaterne fra de undersøgelser vil vise, hvordan vi vil gribe sagen an. Så det er alt for tidligt til at sige om, hvilke konsekvenser, vi eventuelt vil give, siger han.