KNAPK og GE: Naalakkersuisut laver beslutninger hen over hovedet på os

Strejke og konkurser kan være konsekvensen, når Naalakkersuisut ikke vil lytte til erhvervet. Det mener fisker- og fangerorganisationen og Grønlands Erhverv.
Hverken KNAPK eller GE mener, at Naalakkersuisut inddrager dem i beslutninger, som erhvervet burde inddrages i.
Skrevet af Ivik Kristiansen
10. august 2020 10:54

Naalakkersuisut bør stoppe med at tage egenrådige beslutninger.

I stedet for bør Naalakkersuisut tale med dem, som de beslutninger, Naalakkersuisut tager, ender med at gå ud over.

Sådan lyder det fra fisker- og fangerorganisationen KNAPK og Grønlands Erhverv. 

Faktisk mener KNAPK, at organisationen får mindre og mindre tillid til Naalakkersuisut. 

- Billedet er desværre det, at der ofte er pludselige beslutninger, hvor der ikke er prøvet at finde et fælles fodslag først. Vi kan desværre se, at tilliden til den politiske kurs hurtigt bliver mere og mere forvrænget blandt vores medlemmer, siger Henrik Sandgreen, der er formand i KNAPK.

For kort tid til at svare

Et eksempel er høringssvar. Her oplever KNAPK, at høringssvar fra Fiskerirådet ikke bliver brugt i de beslutninger, som Naalakkersuisut laver. 

Desuden er høringsperioden ikke lang nok til at sætte sig helt ind i sagerne og give et ordentligt svar, mener han.

LÆS OGSÅ Presset fisker kan ikke vente på hjælpepakke

KNAPK er nu i gang med at arbejde på en hjælpepakke til fiskerne under coronakrisen. 

Og hvis hjælpepakkerne skal tilpasses fiskerne så godt og gnidningsfrit som muligt, så bør politikere og organisationer arbejde tæt sammen.

- I den her proces kan der også være meget mere dialog, end der er i dag, siger Henrik Sandgreen.

Han fortæller, at flere af organisationens medlemmer er begyndt at henvende sig med én bestemt meddelelse:

- Der er begyndt at komme meldinger om strejke, hvis fiskerne får en befaling uden, at der har været en vilje til at lytte til dem, siger han.

LÆS OGSÅ KNAPK er lunken over brugerbetaling i havne

Og der er en masse viden, der går tabt, hvis Naalakkersuisut ikke inddrager erhvervene, mener direktør i Grønlands Erhverv, Brian Buus Pedersen.

- Det kan KNAPK, det kan være NUSUKA, det kan være os. Det kan være nogle andre organisationer. De har jo i kraft af det, de arbejder med, en stor viden om ting.

- Og det kan jo godt være, at de ved nogle ting, som man ikke lige ved i forvaltningen, og som kunne være nyttig, så man kan lave nogle kloge beslutninger, siger Brian Buus Pedersen.

Arbejdsløshed og konkurser

Også han klager om en manglende inddragelse fra Naalakkersuisut. GE har tidligere været meget kritisk over Naalakkersuisuts seneste coronarestriktioner, og Grønlands Erhverv mener, at organisationen burde have været med til at lave restriktionerne.

Reglerne betyder, at man ikke må rejse på tværs af kommunegrænser for at deltage i større arrangementer og kurser, som kræver tilmelding. Og det får konsekvenser for organisationens medlemmer i form af hotel- og restaurantkonkurser, mener GE.

LÆS OGSÅ Grønlands Erhverv kritiserer selvstyret: Coronaregler er ulogiske

Ifølge GE kan restriktionerne også betyde øget arbejdsløshed, når ansatte må afskediges. 

GE kan slet ikke se logikken i, at politikere er fritaget for reglerne og gerne må rejse på tværs af kommunegrænser for at deltage i arrangementer og kurser.

- Vi ville da havet anbefalet, at hvis man sundhedsfagligt eller politisk mener, at det er ok, at man godt må rejse privat rundt mellem kommunerne, og man godt må lave nogle politiske møder, så skal der heller ikke være noget i vejen for, at man må arrangere kurser, møder og seminarer, siger Brian Buus Pedersen.