Presset fisker kan ikke vente på hjælpepakke

Der er brug for hjælp til Grønlands fiskere, efter at coronakrisen har sendt branchen til tælling, siger Johannes Mølgaard. Han er fisker i Qeqertarsuaq.
- Det er mit håb, at fiskerne i midten af denne måned ved, hvilken type hjælp de kan få, siger formand i KNAPK, Henrik Sandgreen. Arkivfoto. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
05. august 2020 07:31

Turistaktører har fået en hjælpepakke, det samme har anlægsbranchen og andre dele af erhvervslivet.

Men nu venter mange af Grønlands fiskere utålmodigt på at få en økonomisk håndsrækning, efter at coronapandemien har sendt fiskeribranchen ind i et stormvejr.

Johannes Mølgaard er fisker i Qeqertarsuaq og formand i KNAPK's lokalafdeling i byen. Han fortæller, at fiskerne er pressede.

- En hjælpepakke er nødvendig for fiskere i Qeqertarsuaq. Torskepriserne er faldet, og corona begrænser alt. Fiskeriet i Qeqertarsuaq er i krise, siger han til KNR.

Ifølge Johannes Mølgaard er hans og andre fiskere i Qeqertasuaqs indtægter for sommermånederne tre gange mindre end i samme periode sidste år.

Han er nu i Saqqaq for at fiske efter hellefisk, fordi man ikke kan indhandle hellefisk i Qeqertarsuaq. Og priserne på hellefisk overstiger torsk.

Fiskerne kan ikke vente længere

Tilbage i midten af juli nedsatte Naalakkersuisut en arbejdsgruppe med Grønlands Erhverv og KNAPK for at undersøge, hvordan og om de kan hjælpe fiskerne.

Formand i KNAPK, Henrik Sandgreen, krydser fingre for, at der ikke går mere end to uger, før der ligger en plan klar.

- Det er mit håb, at fiskerne i midten af denne måned (august red.) ved, hvilken type hjælp de kan få, siger Henrik Sandgreen til Qanorooq.

Men spørgsmålet er, om fiskerne kan holde til at vente meget længere. Det bliver svært, mener Johannes Mølgaard.

LÆS OGSÅ Corona-hjælp til fiskere undersøges

- Fiskerne kan ikke vente længe. Det er kun turistaktører, der har har fået en hjælpepakke, men fiskerne bør også få det. De har brug for hjælp, siger Johannes Mølgaard.

KNR har kontaktet Departementet for Finanser for at få en status på, hvordan det ser ud med hjælpepakken til fiskerne.

Departementet sidder med ansvaret for arbejdsgruppen, men de er endnu ikke vendt tilbage med svar.